(SIDE2): Tradisjonene er ulike i jula, men mange spiser de samme type matvarene bare på ulike dager.

Selv om østlendingene sverger til ribbe og vestlendingene sverger til pinnekjøtt på selve julaften, så er det faktisk en del som hiver en Grandiosa i ovnen også.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Les saken: Vi elsker Grandiosa i jula

Side2 har sjekket innholdet i ulike matvarer som blant annet leverpostei , potetgull , kjøttdeig , fiskepinner og Grandiosa-pizza denne høsten.

Vi fant ut at den Grandiosaen som inneholdt minst fett var typen «Grandiosa Kjøttdeig&Løk» mens verstingen var «Grandiosa Pepperoni».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Les hele saken her: Hvilken Grandiosa er sunnest?

Noen overraskelser fikk vi oss og en av dem var på potetfronten. Vi visste nemlig ikke at kalde poteter var sunnere enn varme.

- Helsemessig er nypoteter kokt al dente, det vil si slik at de gir litt tyggemotstand, best. Disse gir mindre blodsukkerstigning enn andre poteter. Hvis man i tillegg lar dem bli kalde og enten spiser dem kalde i en salat eller varmer dem opp igjen, fører de til enda mindre blodsukkerstigning. Differansen kan være 20-30 prosent og årsaken er at når kokte poteter blir kjølt ned, så endrer en del av stivelsen struktur og blir såkalt resistent stivelse som fungerer som fiber, sa Fedon Lindberg til Side2.

Les hele saken her: Hvilke poteter er fetest

En annen overraskelse var hvor mange kalorier du kan spare på å velge en type pølse fremfor en annen. I vrimmelen av pølser som har kommet på markedet i det siste er det ikke lett å vite hva man skal velge. Lettpølser, kyllingpølser, kalkunpølser, laksepølser eller pølser tilsatt omega-3?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Da vi sammenlignet den feteste pølsa, Gildes «Bacongrill med ost» med den magreste, Gildes «Go og mager»-pølse så fant vi at du kan spare hele 99 kcal på bare en eneste pølse.

Les hele saken her: Her er de feteste pølsene

Sukkerhysteriet har også tatt av i året som er gått, men er det egentlig så ille med sukker som alle skal ha det til?

- Jeg opplever at det for mange har gått hobby i å ha et sukkerfritt kosthold. Dette er overhodet ikke nødvendig og så å si praktisk umulig å gjennomføre, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen i somebody.no.

Les hele saken her: Sukker er ikke farlig

Vi sjekket også innholdet i disse varene:
Ferdigmat er saltbomber
Juicen lurer deg
Er Zero sunnere enn vanlig Cola?

Les også:
Kaloriene i julematen din
Årets beste julebrus
Sjekk årets juleølvinner
Vi har testet julemarsipanen