Gå til sidens hovedinnhold

Kraftig vekst i salget av grønnsaker i 2012

Nordmenn spiser 137 kilo i året

(SIDE2:) Forbruket av grønnsaker økte med 4,1 prosent i 2012, melder NTB.

Hver nordmann spiser nå i gjennomsnitt 137 kilo frisk frukt, grønnsaker, bær og poteter i året.

- Dette betyr at forbruket igjen er like høyt som i toppåret 2008. sier Guttorm Rebnes i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Økt omsetning

Norske dagligvarebutikker omsatte frukt og grønnsaker for 14,5 milliarder kroner i fjor. Det er en økning på 6,7 prosent fra 2011. Aller høyest var veksten for bær som økte med nesten 50 prosent i verdi. Dette fremkommer av Totaloversikten 2012, bransjens årlige statistikk, som ble offentliggjort 12.april.

- Smak og kvalitet er viktigst når forbrukerne handler frukt og grønt. Forbrukerne etterspør stadig bedre kvaliteter og hensiktsmessige pakkede varer. "Convenience" er nøkkelen til forbrukeren, sier Rebnes i OFG.

Seks av ti spiser grønnsaker til middag hver eller nesten hver dag. Hver tredje middags-tallerken er imidlertid helt uten grønt. 7 av 10 middager som lages fra bunnen av inneholder grønnsaker, mens bare 14 prosent av ferdigrettene suppleres med dette.

Kartleggingen viser at kvinner spiser mer frukt og grønt enn menn. Folk som bor i by spiser mer enn de som bor på landsbygda. De som er opptatt av mat og sunne spisevaner spiser også mer enn andre.

Mindre enn 5 om dagen

- I gjennomsnitt spiser menn 363 gram frukt og grønt per dag og kvinner 387 gram frukt og grønt per dag (kilde: Norkost 3). Det er fortsatt mindre enn de anbefalte "5 om dagen" (500 gram). Bare hver fjerde nordmann får i seg den anbefalte mengden, men forbruksutviklingen fra 2011 til 2012 er svært positiv, sier Rebnes.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken