Gå til sidens hovedinnhold

Norske bønder lager mindre mat

Jordbruksorganisasjonene bekymrer

(SIDE2:) Andelen norskprodusert mat har sunket fra 48 prosent i 2005 til 40 prosent i 2012, melder NTB. Utviklingen er bekymringsfull, mener jordbruksorganisasjonene.

Det er nye tall fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (Nilf) som bekymrer bondetoppene, skriver Nationen.

Svikt i kornproduksjon

Landbruksorganisasjonene er også bekymret for at selvforsyningsgraden på mat fra norsk landbruk de siste fem årene har gått ned med fem prosentpoeng.

– En av hovedårsakene til dette er svikten i kornproduksjonen. Bare en tredel av kornet var norsk i fjor, sier rådgiver Mads Svennerud i Nilf.

Tallene viser at man må tilbake til 1989 og 1990 for å finne en lavere selvforsyningsgrad enn i fjor.

Dårligere vær = dårligere avlinger

Svennerud mener at det dårligere været de siste årene har gitt dårligere avlinger, noe som har ført til at produksjonen her i landet har gått ned og importen gått opp. I fjor produserte vi 83 prosent av forbruket av storfekjøtt.

Leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag kaller utviklingen alarmerende og mener at både landbrukspolitikken og kreftene som kjemper for stadig billigere mat også er med i årsakssammenhengen.

Leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag sier regjeringen må gjøre det mer lønnsomt å produsere mer mat her i landet og forventer derfor et skikkelig løft i det kommende landbruksoppgjøret.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken