Gå til sidens hovedinnhold

Hvilken vin til rakfisk?

Modningen på fisken og kraften i tilbehøret bestemmer hvilken vin du skal velge.

Rakfisk, eller rakørret, er i likhet med lutefisk en tilvenningssak. Og det har egentlig ikke så mye å gjøre med smaken. Det er snarere lukten som er utfordrende for den uinnvidde. Smaken av selve fisken er egentlig ganske mild, selv om det også finnes varianter med heftigere modning, og dermed også kraftigere smak.

Om du heller vil ha øl til rakfisk, skal du prøve en india pale ale.

Når du skal velge vin til rakfisk, kan vi med én gang bestemme oss for at rødvin ikke passer. Det blir fort en metallisk smak i munnen. Men det meste av det som er hvitt, er innafor, enten det er hvitvin, musserende eller lys og tørr sherry.

Friskt og fruktig

Ørret er en fet fisk, så det kreves vin med frisk syre. Rømme er også fett, så det understreker behovet for syre. Ellers er rå løk ganske pikant, og det er rødbeter også, mens poteter og lefser er relativt nøytralt tilbehør.

Er fisken mild, og du bruker rømme og er forsiktig med løken og sløyfer rødbetene, kan en frisk og fruktig champagne eller en tørr riesling være en god match. Er fisken kraftigere modnet, du fortsetter med rømmen, men drar på med mer løk pluss rødbeter, vil den ekstra sødmen i en halvtørr riesling komme godt med.

Hvis du har lyst å eksperimentere litt, kan du også prøve en lys og tørr sherry, men her må vi advare om at også denne type viner er en tilvenningssak.

Anbefalte viner finner du nedenfor.

Oppskrifter

Her er noen gode oppskrifter på rakfisk:

Rakefisk

Rakfisk som forrett

Rakfisk, rakfiskrullader, rakfisktartar og rakfiskmousse

Denne saken ble først publisert på Klikk.no.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken