Gå til sidens hovedinnhold

Slår et slag for ujålete hverdagsmat

Cathrine Mortvedt er opptatt av at maten hun lager skal være ujålete, sunn og god. Helgekosen er hellig, og på fredager er det pizza på menyen

Cathrine Granheim Mortvedt (34) er utdannet lektor i Idrettsvitenskap, og jobber fulltid som lærer. Hun bor i Heggedal med mannen sin og deres tre sønner. Hun er opptatt av at maten de lager hjemme skal være både velsmakende og sunn, og at man skal kose seg litt ekstra i helgene.

- Vi spiser variert og fornuftig. I helgene lager vi noe ekstra godt, og det handler rett og slett om livskvalitet. På fredager er det alltid hjemmelaget pizza, og det er en fin måte å få barna til å hjelpe til på kjøkkenet.

Inkludering og planlegging

Hun er opptatt av at barna skal spise variert, og involverer de ofte i matlagingen.

- De skal ha litt av hvert av det som blir servert på tallerken sin. De skal smake på alt, og om de ikke liker det er det greit. De er veldig glad i å være med på matlagingen og på den måten blir det mer spennende å spise det som kommer på bordet

Selv om også denne familien tyr til raske løsninger i ny og ne i en travel hverdag, er hun opptatt av at det aller helst skal være hjemmelaget. Sauser og supper lager hun fra bunnen av. Hver søndag planlegger de middagene til uka, og på den måten sparer de både tid og penger.

- Da trenger jeg ikke tenke på hva jeg skal ha til middag hver eneste dag og alt er handlet inn på forhånd. Vi tenker ikke så mye på pris, men med å handle en gang i uken sparer vi penger da du ikke er i matbutikken hver dag.

Slik kan en typisk ukemeny se ut hos familien Granheim Mortvedt :

Mandag: Hjemmelagde kjøttkaker, grønnsaker og fullkornsmakaroni

Tirsdag: Salmalaks i cremé fraiche, brokkoli og ris

Onsdag: Fullkornsspaghetti og karbonadedeig med hjemmelaget pastasaus

Torsdag: Fiskesuppe og grove rundstykker

Fredag: Hjemmelaget pizza

Lørdag: Kylling surret i bacon, risotto og asparges

Søndag: Hjemmelaget lapskaus

- Jeg mener det er viktig å ha et godt variert kosthold med grønnsaker, frukt, bær og grove kornprodukter. Få i deg nok fisk og spis magert kjøtt. Ellers bør man begrense inntaket av rødt kjøtt, salt og sukker. Velg matoljer i stedet for hard margarin og smør. Og drikk mye vann, er hennes tips.

Fordi hun er ei aktiv dame, passer hun på å få i seg nok proteiner.

- Du finner mye cottage cheese, skyr og andre proteinkilder i kjøleskapet mitt.

Den rette balansen

Hun er glad i å bruke tid på kjøkkenet, og setter ekstra pris på å lage mat sammen med mannen. Det å skulle kose seg med mat har derimot ikke alltid vært like lett for Cathrine.

- Jeg slet med spiseforstyrrelser i mine yngre dager, men det er heldigvis ute av verden. Jeg har nå funnet en god balanse i livet i forhold til kosthold og trening, og kan trygt unne meg en sjokolade om det skulle friste.

Cathrine mener det ikke finnes en spesiell oppskrift på hvordan du skal leve, men at det varierer fra person til person hva som fungerer og ikke. Og bruker du sunn fornuft skal du ikke se bort i fra at det resulterer i en sunn livsstil.

- For meg handler det om nok søvn, være sosial, trene og selvfølgelig sunt kosthold. Det jeg tenker rundt et sunt kosthold er at kroppen skal ha et fysisk og mentalt overskudd og på den måten takle det som kommer i livet. Vi er forskjellig og det som er optimalt for meg, er ikke sikkert like optimalt for deg. Det er derfor viktig å lære seg kroppen å kjenne, slik at man finner ut hva som er best for seg selv. Sunn fornuft kommer man langt med!

Selv er hun ingen tilhenger av lavkarbo, men mener det må være opp til hver enkelt å bestemme sitt eget kosthold. Hun velger ofte de sunnere alternativene til en matvare, og bytter for eksempel ut kjøttdeigen med karbonadedeig og bruker fullkornspasta i stedet for vanlig pasta.

Nedenfor finner du oppskriften på en kjær favoritt hos Cathrine, en hjemmelaget tomatsuppe.

Du trenger:

En boks med knuste, hermetiske tomater

Sjalottløk

Basilikum (gjerne fersk)

Revet ost

Innmaten av brød

Salt og pepper

For mer smak kan du tilsette buljong.

Bland alle ingrediensene i en gryte, la suppa få et oppkok og retten er klar til servering.

Flere oppskrifter kan du finne på bloggen hennes. Der skriver hun også om trening, blant annet gir hun tips til trening for gravide.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken