Gå til sidens hovedinnhold

Alkohol kan forsterke allergi

Tradisjonell julemat kan være en utfordring for allergikere, mener Folkehelseinstituttet.

(SIDE2): På Folkehelseinstituttets (Fhi) hjemmesider får man informasjon om hva slags mat og drikke allergikere bør unngå i jula, samt tips til alternative ingredienser i julematen. De gjør også oppmerksom på at økt alkoholinntak i julehøytiden kan føre til sterkere allergiske reaksjoner.

- Alkohol gjør folk mindre oppmerksomme på hva de spiser. Allergikere som vanligvis vet hva de må unngå, tar lettere sjansen på at det skal gå bra og undersøker ikke så godt hva maten inneholder. Alkoholen kan også forsterke de allergiske reaksjonene slik at en person med moderat matallergi plutselig kan reagere sterkt på en liten mengde mat vedkommende ellers ville tålt, sier professor og avdelingsdirektør Martinus Løvik ved Folkehelseinstituttet.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Her er en oversikt over den vanligste julematen som allergikere kan reagere på:

Nøtter og julegodteri
Mange pollenallergikere får symptomer når de spiser nøtter og mandler som det er mye av i marsipan, konfekt, nougat, sjokolade og kaker.

Appelsiner og klementiner
Har du gresspollenallergi kan du reagere på sitrusfrukter som appelsiner og klementiner. Typiske reaksjoner på sitrusfrukt er kløe og hevelse på lepper og i munnen og svelget. Sitrusfrukter kan også gi rødt utslett rundt munnen hos barn med barneeksem eller følsom hud. Det skyldes normalt fruktsyren i sitrusfrukter som kan irritere huden. Du kan redusere irritasjonen ved å skjære appelsinen i små biter og eventuelt la barnet spise den med gaffel for å unngå å røre huden rundt munnen.

Øl, vin og likør
Det er sjelden at noen er allergiske mot selve alkoholen i disse drikkevarene. Et mer vanlig problem er at alkoholholdig drikke kan inneholde allergiframkallende stoffer, såkalte allergener. Øl inneholder allergen fra korn, og allergiske reaksjoner på øl kan forekomme.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Likører kan ha mange tilsetninger av frukt, egg og annet som allergikere kan reagere på. Allergi mot vin er heller ikke uvanlig. Drueallergikere kan reagere på stoff fra druer i vinen.

Melk, egg, gluten
Reagerer du på en av disse ingrediensene er du nødt til å bruke oppskrifter tilpasset disse allergiene, men det finnes mange gode alternativer til både den tradisjonelle julematen og julekakene.

Tips til alternative ingredienser i kaker, konfekt og risengrynsgrøt
- Kumelk kan i mange tilfeller erstattes av havredrikk, kokosmelk, rismelk, soyamelk og mandelmelk. Kokosmelk er et godt alternativ til risengrynsgrøt og risdesserter.
- Melkefri mørk sjokolade og melkefri nougat.
- Nøtter kan i visse kaker erstattes av tørket frukt, solsikkekjerner og gresskarkjerner eller utelates.
- Marsipan fås kjøpt med og uten eggehvite og uten nøtter (falsk marsipan).
- Glutenfrie melblandinger.
- Olje eller melkefri margarin til baking. Da kan bakverket også spises av melkeallergikere.

(KILDE: Folkehelseinstituttet)

Reklame

Sjekk hva mobilselskapet har gjort med prisene

Kommentarer til denne saken