Gå til sidens hovedinnhold

Her blir hun behandlet med rødvinsbad

Christine (5) lever uten melk, egg, nøtter, fisk og kylling.

(Klikk.no) Søskenparet Sanne (7) og Johannes (5) har mange allergier.

Sanne tåler ikke hvete, melk, sitrus, nøtter, fisk, eple, kanel og alle slags fuglefjær og pelsdyr. Johannes er allergisk mot hvete, melk, egg, sitrus, nøtter, fisk, oksekjøtt, gulrot, løk og kanel.

Barna reagerer med eksem, kløe og mageproblemer når de spiser mat de ikke tåler.

Astma og eksem

I tillegg har Johannes en mild form for astma. Blir han syk, setter det seg i lungene og han kan hoste i månedsvis. Sanne hadde atopisk eksem som baby og da hun var 2 1/2 år ble hun første gang innlagt på sykehus fordi eksemet hadde blusset kraftig opp.

Kuttet melk og gluten

Lillebror kuttet ut melkeprodukter i februar i år. Han hadde bare lagt på seg 200 gram på to år og da de kuttet ut melk merket vi raskt bedring. I mai kuttet de ut gluten. Fra februar til nå har Johannes lagt på seg to kilo. Både eksem og mageproblemene har blitt mye bedre etter at familien kuttet ut melk og gluten.

Familien bor like ved Hammerfest sykehus og drar ofte dit for å lindre barnas eksemutbrudd. Både Sanne og Johannes får åpne sår og da hjelper det å bade i kp-bad (kaliumperganat) og oljebad. I perioder bader de på sykehuset hver dag, i tillegg til hjemme. Fire ganger har Sanne vært på behandlingsreise på Gran Canaria i regi av Rikshospitalet, men lillebror Johannes har vært med én gang. I tillegg har Sanne vært innlagt på sykehus to ganger.

- Behandlingsreisen er genial. Huden har blitt fin hver gang. Det er ikke så mye sol i Hammerfest, så det er ikke den beste plassen for eksembarn.

Både solmangel og stress forverrer eksemet.

- Begynner barna og skrike for noe, begynner de også å klø med en gang, forteller mamma Beate.

Hyppige raserianfall

Tidligere hadde Johannes hyppige raserianfall. Foreldrene måtte nesten holde han fast, så sint var han.

- Nå har han ikke hatt et eneste raserianfall siden kuttet ut gluten i mai, forteller moren.

De er ikke de eneste.

Også familien Bjørnson Aanderaa opplevde atferdsendringer hos barna da de kuttet ut melk og gluten fra kostholdet.

Det kan være litt av en utfordring å lage middag for familien Fredriksen - når maten hverken kan inneholde hvete, gluten, melkeprodukter, sitrus, nøtter, fisk, eple, egg, nøtter, fisk, oksekjøtt og gulrot.

Blir ekstra kresne

I bursdager har alltid barna med egne muffins - for å være på den sikre siden. Det er ikke alltid så lett for barn å måtte holde seg unna alt det de andre barna spiser. Moren forteller at spesielt Sanne reagerer på å være annerledes.

- Hun spør gjerne «hvorfor kan ikke jeg spise det og det?» Det er ikke så lett. Hun blir fort lei seg, forteller moren.

Det er også vanlig at allergibarn er mer kresne enn andre barn - siden de har så mye restriksjoner når det gjelder mat.

Er du villig til å bake glutenfri bursdagskake og kutte ut egg, nøtter eller fisk i barnas matboks? Det kan være en utfordring å ha allergiske barn - og da er de hyggelig om omgivelsene tar hensyn til barnets allergier.

En liten ostebit gir sterk kløe

Christine Oleah (5) har hatt matallergi siden hun var liten. Hun er allergisk mot melk, egg, nøtter, fisk og kylling. Soya har hun akkurat blitt utredet for og kan spise igjen etter to år uten. I tillegg kommer en hel del andre matvarer som hun må holdes unna da dette fremkaller kraftig eksem og utslett: sitrus, rå gulrot, eple, pære og jordbær.

- Vi merket det allerede i ettårsalderen. Jeg ammet og begynte å kutte ut ting fra mitt eget kosthold for å se om det kunne hjelpe. Jeg kuttet ut melk og fisk, men følte ikke at det hjalp noe særlig. Etter et halvt år fikk vi tatt flere tester - og da kom det frem at hun ikke tålte melk, fisk, egg og kylling, forteller mamma Cathrine Rønning.

I tillegg til matallergiene, har Christine Oleah pollen - og dyrehårallergi. Hun har også en mild form for astma.

Bare en liten ostebit gir datteren sterk kløe. Og med egg er reaksjonen enda sterkere:

Nylig fikk hun i seg egg ved en feiltagelse. Hun kastet opp og hovnet opp i ansiktet.

- Da bar det rett på legevakten. Både egg, hasselnøtt og peanøtt gir kraftige utslag på blodprøve, forteller moren.

Håper hun kan vokse det av seg

Moren synes det har vært vanskelig å ha et barn med allergi og hun håper femåringen kan vokse av seg noen av allergiene på sikt.

- Det er mye å sette seg inn i og det tok lang tid før jeg følte at jeg fikk den hjelpen jeg trengte, forteller moren.

Fastlegen henviste til Ahus for et år siden, som igjen henviste til Rikshospitalet fordi jenta hadde så mange allergier. Der har de også vært hos ernæringsfysiolog, noe som har vært veldig viktig og lærerikt.

På sykehuset får de gode råd om hvordan man best mulig skal behandle atopisk eksem - med opplæring i både kremer, smørerutiner og bruk av våtbandasjer.

Trygt i barnehagen

Christine Oleah går nå det siste året i barnehage og der føles det trygt å ha henne. Barna har med matpakke hver dag og datteren får egen melk og frukt, samt egen mat når det iblant serveres varmmat. Hun håper og tror det vil gå like greit når datteren begynner på skolen neste år.

- Hun tar det fint og jeg er trygg på henne. Kommer hun hjem fra bursdag med godtepose, tar hun med en gang ut sjokoladen.

Restaurantbesøk og lekeland kan være en utfordring, men pommes frites pleier å være et sikkert kort.

I barnebursdager spør moren alltid hva som skal serveres så hun kan ta med noe lignende.

Utredning er viktig

Helene Lindvik er lege på barneavdelingen ved Oslo Universitetssykehus. Hun følger opp barn med allergi, astma og eksem og for tiden holder hun på med en doktorgrad om diagnostisering av peanøttallergi.

Barna hun møter har både mild og alvorlig allergi.

- Må barnet unngå en matvare som brukes mye som ingrediens i matvareprodukter, for eksempel melk, så er det vanskeligere å unngå enn for eksempel fisk.

Alvorlige allergier gir selvfølgelig mer bekymring enn om barnet har fått milde symptomer når de har vært eksponert for matvaren.

Noen av barna legen møter forteller at de unngår barnebursdager fordi de synes det er dumt å være annerledes og fordi de slipper risikoen med å få i seg noe de ikke tåler.

- Allergiene kan ofte påvirke hverdagen deres en stor del, bemerker Helene Lindvik.

Blir verre i puberteten

Kjell Magnus Antonsen er psykologspesialist ved seksjon for psykosomatikk og CL-barnepsykiatri ved Oslo Universitetssykehus. Han jobber til daglig med barn som har astma, allergi og eksem på avdelingen som tidligere het Voksentoppen, men som nå er en del av Barnemedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus.

- Jeg møter mange ungdommer og de fleste er opptatt av å være så normale som mulig. De fleste ønsker ikke at det skal være fokus på allergien i det sosiale livet, sier psykologen.

Må ha med egen mat

I småbarnsfamilier er det foreldrene som får de fleste utfordringene. Det går mest på å håndtere hverdagen - og lage spesialmat til både hjem og barnehage.

Bør foreldrene da lage noe som ligner mest mulig på det de andre barna spiser?

- Det kommer an på alder og hvor viktig barnet synes det er. Derfor kan det være greit å avklare dette med barnet på forhånd. Barnet jo spise noe annet, du kan ikke ta bort allergien eller late som det ikke er der. Men kanskje spørre barnet hva han/ hun har du lyst på i stedet? oppfordrer psykologen.

Identitet

Det er viktig å huske på at barnet ikke er allergien sin. Barnet er en person med masse egenskaper og interesser- og langt nede på lista kommer allergien.

Slike situasjoner kan også snus til noe bra. Kanskje barnet ditt har kjempegode matpakker som andre barn fristes av?

– Og kanskje er de andre barna egentlig misunnelige på barnet som har allergi? I så fall kan barnet oppleve mestring og følelser som “Dette er meg” og “Jeg er bra”.

Les mer:

Slik lindrer du barnets eksem

Forkjølet eller allergisk?

Her er maten som hjelper mot eksem

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken