Gå til sidens hovedinnhold

Matmilliardærene rotter seg sammen

- Det betyr at Reitan og Johannson blir oligarker. Man har jo sett i Russland hvordan det går når man har oligarker.

Konkurranstetilsynet vurderer for tiden om de skal godkjenne et samarbeid om innkjøp av varer mellom Ica og Norgesgruppen. Det er ventet at deres avgjørelse blir annonsert i starten av neste år.

Rema 1000 og Coop har protestert mot denne avtalen og pekt på at Norgesgruppen da blir for dominerende i markedet.

Som motsvar truer nå disse nå være viillige til å gjøre det samme.

Dersom Konkurransetilsynet helt eller delvis godkjenner Ica/Norgesgruppen-samarbeidet, starter Coop Norge Handel og Rema 1000 et felles innkjøpsselskap. Avtalen er signert, og innkjøpsselskapet har fått navnet Core. Det eies 50/50 prosent av de to partene.

- Vi har inngått avtalen for å sikre vår konkurransekraft og forbrukernes interesser i en dagligvarebransje med stadig skjevere konkurranse. Gjennom et felles innkjøpsselskap kan vi fremforhandle innkjøpspriser og -betingelser som sikrer at vi fortsatt kan konkurrere hardt om kundene, sier administrerende direktør Svein Fanebust i Coop Norge Handel og administrerende direktør Ole Robert Reitan.

Norgesgruppen og Ica har en samlet markedsandel på vel 51 prosent av markedet, mens Rema 1000 og Coop har en markedsandel på vel 45 prosent.

Coop Norge Handel og Rema 1000 har lagt inn en klausul i avtalen som innebærer at den termineres dersom Ica/Norgesgruppen-avtalen i sin helhet blir stoppet.

- Vi mener den beste løsningen vil være at Konkurransetilsynet stopper avtalen mellom Norgesgruppen og Ica. Avtalen gir Norgesgruppen en markedsmakt som er skadelig både for konkurransen i dagligvarebransjen og for norske forbrukere. Denne avtalen vil rokke så kraftig ved konkurransevilkårene i dagligvarebransjen, at vi må inngå et innkjøpssamarbeid med Rema 1000 for å kunne opprettholde vårt omfattende butikknett og tilby våre kunder varer til lave priser, sier Fanebust.

- Norge får to oligarker
Dermed kan tilnærmet hele matmarkedet i Norge bli kontrollert av to parter.

- Det betyr at vi får to oligarker i Norge, nemlig Reitan og Johannson. Man har jo sett i Russland hvordan det går når man har oligarker, sier BI-professor Petter Gottschalk til Nettavisen NA24.

Johan Johannson, som kontrollerer nær 70 prosent av NorgesGruppen, er landets tredje rikeste har en formue på hele 26 milliarder kroner, ifølge Kapital.

Odd Reitan befinner seg på fjerdeplass med en formue på 25,25 milliarder kroner.

Han peker på at den store taperen her blir Orkla, som eies av Stein Erik Hagen.

- Disse to kommer fullstendig til å styre leverandørene, og det betyr at et selskap som Orkla blir stående igjen med kun to kunder.

Det betyr at landets 3. og 4. rikeste personer vil skvise Hagen, som er på Kapitals 6. plass med en formue på 13,8 milliarder kroner.

- Grunnen til at jeg kaller de oligarker er at de ikke kommer til å konkurrere på innkjøpssiden. De vil bare bestemme seg for hvor mye de skal skvise Orkla i år. De har en interesse i å konkurrere om deg og meg, men ikke i forhold til leverandørene, sier Gottschalk.

- Ikke rutstet til dette
Gottschalk sier at selv om det kun blir to aktører så endrer ikke situasjonen seg, sett fra Konkurransetilsynets ståsted.

- Konkurransetilsynet er ikke rustet til dette. De skal primært se på om det er en part som er dominerende i markedet, og det vil det jo heller ikke bli her.

Han tror også at avtalen mellom Norgesgruppen og Ica blir godkjent.

- Konkurransetilsynet er en litt schizofren organisasjon, som på den ene siden hensyntar hva det er næringslivet ønsker, men også skal passe på at ingen blir for dominerende. Jeg tror at dagens regime gjør at de vil hensynta næringslivet og at de vil godkjenne samarbeidet mellom Ica og Norgesgruppen.

- Det er interessant med fri konkurranse. For det betyr ikke at man har full konkurranse, det er stor forskjell på fri og full konkurranse. Det er nesten ingen markeder i Norge hvor det er full konkurranse, sier Gottschalk.

Enn så lenge domineres matvarebransjen av fire aktører. Coop, (Mega, Prix, Obs, Smart klubb),Norgesgruppen (Kiwi,Meny, Ultra, Spar, Joker, Deli Deluca) Rema og Ica (Rimi, Maksi, Ica).

- Uholdbart
- Uholdbart, er Forbrukerrådets første reaksjon.

- Det er bare ett svar på dette, og det er at Konkurransetilsynet setter ned foten for avtalen mellom NorgesGruppen og ICA, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Hun påpeker at resultatet av avtalene vil være at dagligvaremarkedet i Norge i realiteten deles mellom to aktører.

- Dagligvarekjedenes julegave er et varsel om høyere priser, dårligere utvalg og lavere kvalitet, sier Flesland.

Ifølge rådet er Norge i dag et av landene i Europa med størst kjedemakt.

- Det siste vi trenger er færre og større aktører. Dette vil skvise små og mellomstore leverandører. I tillegg vil få produsenter utvikle nye produkter, siden det finnes få alternative markeder, sier forbrukerrådsdirektøren.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken