Gå til sidens hovedinnhold

Her er årets matnyheter

Sunnhet, opprinnelse og merking er stikkord for årets lanseringer. Men det kommer også mektige kaker.

(SIDE2:) 800 helt nye varer skal inn i hyllene 1. februar. Trenden er bedre merking, sunnere ferdigretter og mer fokus på opprinnelse.

- Det blir ikke bedre plass i hyllene. Det betyr at når nyheter skal inn, må andre ut, sier kommunikasjonsdirektør Kine Søyland i NorgesGruppen til Side2. I dag, fredag skjer det første store slippet av nye matvarer i norske dagligvarebutikker. Samtidig justeres prisene.

- Nordmenn er glade i å prøve ut nyheter, men mange ting blir forsøkt kun én gang. Da blir de gjerne trukket tilbake etter en tid, enten av oss, men like ofte av leverandøren selv, sier Søyland.

Vi blir mer bevisst
Sunnhet, opprinnelse og merking er stikkord for årets lanseringer. Den store oppmerksomheten rundt dårlig merking av såkalte kjøttpølser og annet som var i fjor, har allerede fått følger for merking av næringsinnhold på pakkene. Forbrukerne, altså vi som kjøpere, blir mer og mer bevisst.

- Det er større fokus på sunnhet, men ikke nødvendigvis slanking. Opprinnelse er også viktig. Det er et stort fokus på bedre ernæring og vi ser at forbrukerne vil ha renere produkter, sier Kine Søyland.

Sunt og kjapt
- Opprinnelse har sammenheng med råvarer, ekthet, gjenkjennelige symboler og ansvarlighet. I Tine er vi opptatt av å koble tradisjoner med det moderne og ikke bare det norske. For eksempel med kulturmelk, der vi i år kommer med økologisk, lett kulturmelk med bringebærsmak, sier markedsdirektør Hege Holter Brekke til NTB.

En trend som har vart en stund er sunne, raske middagsløsninger, enten disse kommer i ferdigretter eller i ferskpakket fisk. For mange er middagen en krevende øvelse, og kanskje spesielt for barnefamilier der det også gjerne skal gå raskt fra man kommer hjem fra barnehagen til middagen står på bordet.

- Det er stor etterspørsel etter gode fiskematprodukter. Vi ser at det har vært en sterk økning i salg av rene fiskeprodukter allerede. Dette skyldes også at lavpriskjedene har begynt å selge ferske fiskeprodukter, sier Søyland.

Ferdigmatprodusent Toro har politisk korrekt redusert salt og fjernet palmeolje og konserveringsmidler i sine produkter.

– Vi er opptatt av rene, naturlige råvarer, men vi er like opptatt av å lage noe som smaker skikkelig godt. Gjenkjøp er nemlig veldig, veldig viktig. Hvis noe ikke består smakstesten i laboratoriet, ryker det rett ut, sier kommunikasjonsrådgiver Geir Holen til NTB.

- Det blir spennende å se hvordan dette slår ut prismessig. Renere produkter koster mer å produsere enn blandingsprodukter og det må gi seg noe utslag i pris. Samtidig jobber vi hele tiden for å forbedre våre billigste alternativer, sier Søyland.

HER AV OVER 40 AV ÅRETS MATNYHETER:

FRA STABBURET:

Stabburet kommer med rundt 15 nye produkter, som blant annet to nye pizzaer, to middagsretter, dessertpaier og nye saftvarianter.

Produktutvikler Marius Niva sier at det ligger mye research bak når de jobber fram nye smaker. Først gjør de undersøkelser blant forbrukeren for å se hva de ønsker og hva som mangler, så tester de ut ulike matvarer rundt i landet. Når de lager et nytt produkt, så er det viktig at smaken treffer med en gang, understreker Niva.

- Spiser du for eksempel en kebabpizza, skal du vite at det er det du spiser i det du tar en bit. Du skal heller ikke bli lei av smaken, dagen etter skal du ha lyst på en ny. Men med kebabpizzaen har vi tatt i ekstra, det er den som har mest smak i tillegg til å være sterk. Leverer du ikke på smak, så blir det ikke gjenkjøp. Også skal det se presentabelt ut, du spiser først og fremst med øynene, sier Niva til Side2.

Her er nyhetene fra Stabburet, og deres egne ord om produktene:

Grandiosa Kebabpizza
Grandiosa Kebabpizza kombinerer to av folkets favoritter; Grandiosa og kebab. Flexi-bunnen gjør at pizzaen kan rulles akkurat som en rullekebab. Kebabpizza har lenge vært en favoritt i Sverige, men Grandiosa Kebabpizza blir den første frosne kebabpizzaen i norske butikker.

Big One Triple Cheese
Den populære, amerikanske ostepizzaen er blitt enda bedre. Ostemiksen består nå av mild mozzarella, syrlig Edamer og fyldig Norvegia. ”Great cheese – great taste”.

Stabburet Ovnsbakt Laks & pasta i form
Én av to retter i en helt ny serie middagsfavoritter for hele familien. Sunn hverdagsmiddag som lager seg selv. Laks i biter med gulrot, brokkoli og pasta i kremet saus.

Stabburet Ovnsbakt Kylling & bacon i form
Én av to retter i en helt ny serie middagsfavoritter for hele familien. Sunn hverdagsmiddag som lager seg selv. Store kyllingbiter med stekt bacon, brokkoli og pasta i kremet saus.

Kokkeklar Middagspai
Stabburets kokker har forberedt paideig og eggestand, og fryst det ned hver for seg. Kunden former deigen, fyller paien med det han/hun ønsker og heller over eggestanden. Hjemmelaget pai – på 1, 2, 3!

Kokkeklar Dessertpai – eple og kanel
Stabburets kokker har forberedt smuldredeig og eplebiter vendt i kanel. Kunden har eplene over i en ildfast form og drysser smuldredeigen over. Enklere og raskere enn å lage selv, og med like naturlige ingredienser.

Kokkeklar Dessertpai – blåbær
Stabburets kokker har forberedt smuldredeig og renset blåbær. Kunden har bærene over i en ildfast form og drysser smuldredeigen over. Enklere og raskere enn å lage selv, like naturlige ingredienser.

FUN Light Vannmelon
FUN Light fortsetter med suksessen Årets Smak. I 2012 ble FUN Light Fruktfest en stor favoritt, i år håper vi at FUN Light Vannmelon blir like populær. Smaken er forfriskende og unik.

GØY Appelsin
Barn elsker appelsin! Historisk har GØY Appelsin vært den mest populære GØY-saften. Nå kommer den uten kunstig søtning.

Idun Tomatketchup
Norges største tomatketsjup kommer nå uten konserveringsmiddel, og med like lang holdbarhet. Nyvinningen gjelder alle variantene av Idun Tomatketchup: Idun Tomatketchup, Idun Red hot chili, Idun Sort pepper og Idun Tomatketchup Uten tilsatt sukker.

Idun BBQ Dressing
Stabburet går sommeren i møte med Idun BBQ Dressing. Dressingen har BBQ-smak med chili og røyksmak – perfekt til grillmaten!

Idun Partydressing med soltørket tomat og basilikum
Populære Idun Partydressing kommer nå også med smak av soltørket tomat og basilikum. Dressingen er laget med rapsolje.

Idun Soltørket tomat og basilikum Max 3%
Idun Partydressing med soltørket tomat og basilikum får også en lettere lillesøster. Dressingen inneholder kun tre prosent fett.

Stabburet Ovnsbakt Leverpostei med bacon
Stabburet Ovnsbak Leverpostei kommer nå med bacon. Med sin runde og gode smak blir dette hele familiens nye favoritt!

Nora Hjemmelaget Moste Jordbær
Seks av ti foretrekker syltetøy uten hele bær. Stabburet har allerede Nora Naturlig Lett Moste Jordbær, men nå kommer også Nora Hjemmelaget Moste Jordbær. Syltetøyet passer utmerket til brødskiven, frokostblanding, kaker – og selvfølgelig vafler.
FRA SYNNØVE FINDEN

Gresk yoghurt
Synnøve Finden lanserer en helt ny serie med gresk yoghurt, med smak. Altså en spiseyoghurt og ikke en matyoghurt. Lanseringen er Findens største noensinne og har ikke konkurrenter på markedet for akkurat denne type yoghurt. Ifølge leverandøren har yoghurten en fyldigere og bedre konsistens fordi den inneholder mindre væske, den inneholder mer proteiner og mindre fett.

Yoghurten kommer i variantene honning og pekannøtter, fersken, jordbær, skogsbær og naturell.

Synnøve Pikant med mild kant av krydder
En ny serie med ost i skiver, ekte gulost med naturlige krydderblandinger.

Tomat og basilikum, krydret og paprika er smakene.

Revet ost
Synnøve Finden fortsetter med revet ost. Revet mozzarella er blant nyhetene.

Tropicana Homestyle Sanguinello
Sanguinello er en type søte, røde appelsiner som dyrkes på Sicilia.

Tropicana er et av juicemerkene som har utfordret Tines egne juicemerker de siste årene. Internasjonalt er Tropicana svært store og de får stadig større fotfeste også her hjemme.

FRA TINE:

Jarlsberg Edel
Tine lanserer en ny Jarlsberg-ost som de har store forhåpninger til. Den er mykere enn den vanlige Jarlsberg-osten og skal både være søtlig og nøttaktig.

YT-barer

I YT-serien kommer det tre produkter, en müslibar, en energibar og en restitusjonsbar.

Alle de tre variantene er utviklet i samarbeid med Toppidrettssenteret

Vi har testet dem: «Kunstig syltetøysmak og altfor søt»

FRA TORO OG DENJA:

Suppe
Årets første suppenyhet er en spicy Thai currysuppe med kylling, ingefær, kokosmelk, grønn curry, koriander og galangal.

Toro Smash-vafler
Norges mest populære vafler kommer med en knasende ny variant, med sprø biter av Smash-sjokolade. En helt særegen kombinasjon av søtt, salt og luftig sprøtt!

Stratos-muffins
Dette er klassiske lyse Toro-muffins, hvor Stratos-sjokoladen i midten av muffinsene vil gi en helt ny smaksopplevelse. Med i pakken følger også muffinsformer med den velkjente blå Stratos-kua.

Cake Pops
Noe av det hotteste på trendsettende bakeblogger. En browniesaktig kake som bakes med en pinne, før den dyppes i BergeneMelk-melkesjokolade som stivner på kaken. En mektig liten kake som gir en wow-følelse når den blir servert. Kan gjerne pyntes med egen pynt utenpå glasuren.

Rotmos
Vi har tørket potet, gulrot, kålrabi, pastinakk, selleri og løk og laget en fløyelsmyk mos av det. Nordmenn elsker å lage norsk mat hjemme, og dette er en spennende nyhet innen norske mattradisjoner.

Rett i koppen kommer med to nye produkter, szechuansuppe og couscouskopp.

Karri og reker
På Denja-kjøkkenet har man satt sammen en reke- og krepsesalat med karri.

FRA FJORDLAND

Urnorsk byggrynsgrøt fra Arne Brimi og Fjordland
Arne Brimi og Fjordland har sammen utviklet en byggrynsgrøt med bygg fra Skjåk. Etter kun tre minutter i mikroen kan byggrynsgrøten til Fjordland og Arne Brimi nytes av alle. Det fine med grøten er at det finnes utallige måter å servere den på. Ved å variere med tilbehøret passer den omtrent til alle måltider.

Middag i Express-fart

Express liten
består av 4 ulike skålretter som passer som en liten middag, lunsj eller når en er litt sulten:
Retter:
- Pasta bolognaise 350g
- Pasta med ost- og skinkesaus 350g
- Indisk kyllinggryte 350g
- Risgrøt med skje, sukker & kanel 350g

Express stor kommer også i non-burn skål og består av 4 ulike retter:
- Kjøttkaker med kålstuing og poteter 490g
- Kjøttdeiggryte med tomat, urter og potetmos 450g
- Kyllingsnadder med båtpoteter og bearnaisesaus 450g
- Biffkarbonader med grønnsaker og potetmos 450g

Yoghurtnyheter: L’Amour bringebær og sjokocrisp, L’Amour salt karamell og sjokocrisp og Yoplait Dobbel 0 % appelsin.

Maten blir også dyrere
I løpet av februar justeres matvareprisene i Norge og maten blir dyrere for deg.

Årsaken til stigningen er blant annet at prisen på frukt og grønt svinger. Det samme gjør prisen på kjøtt og meierprodukter. Men vi antar at noen varer også har hoppet i pris.

Les mer om det her: Her handler du billigst

Kommentarer til denne saken