Gå til sidens hovedinnhold

Matnyheter: FUN Light satser på steviasaft

- Dette er det eneste sukkerfrie drikkeproduktet uten bruk av kunstig søtning i Norge.

(SIDE2): Tdligere i uka kunne Side2 avsløre noen av høstens lanseringer når det gjelder nye mat- og drikkeprodukter.

LES HELE SAKEN HER: Dette er høstens matnyheter

I dag ble det kjent at Orkla Foods Norge kommer med nok en nyhet i sitt sortiment, nemlig FUN Light Green.

- Første på det norske markedet

- Helsetrenden med mindre salt, mettet fett og sukker står fortsatt sterkt, sammen med naturlighetstrenden. Nå lanserer vi FUN Light Green, en sukkerfri saft med naturlig farge og 100 prosent naturlig søtstoff fra steviaplanten, sier Arve Heltne, Senior Vice President Orkla Marketing & Innovation, i en pressemelding.

Ifølge kommunikasjonssjef i Orkla Foods Norge, Bjørn Brennskag, er den nye saften et resultat av hva forbrukerne har etterspurt.

- Forbrukerne har lenge ønsket seg en saft søtet med kun stevia, og nå lanserer vi derfor Fun Light Green - søtet kun med stevia, sier kommunikasjonssjefen.

- Dette er det eneste sukkerfrie drikkeproduktet uten bruk av kunstig søtning i Norge.

Andre drikkeprodukter som er blitt lansert i Norge som inneholder stevia er blant annet TINE IsKaffe Zero, Nestea Green Tea Citrus og Coca-Cola Life.

LES OGSÅ: - Jeg kan Coca-Cola, terningkast 6!

Skeptisk til steviatrend

Likevel det er ikke alle som er like begeistrert for å tilsette stevia i drikkeprodukter.

Tidligere har Nettavisen skrevet om klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis i ernæring ved Bjørknes Høyskole, Helen Engelstad Kvalem, som mener at stevia er et av stoffene vi lettest kommer opp i akseptabelt daglig inntak*.

LES HELE SAKEN HER: - Ikke putt stevia i drikkevarer

I 2012 ble stevia godkjent som nytt tilsetningsstoff her i Norge og de siste årene kan virke som folk virkelig har kastet seg på en «steviatrend». Det blir stadig reklamert om nye produkter som inneholder stevia og produktet blir også hyppig omtalt på ulike blogger og forum.

Men man skal fortsatt være klar over at selv om noe blir markedsført som «naturlig» eller «et sunnere alternativ til sukker» så skal man likevel passe på mengden av det aktuelle søtstoffet man får i seg.

- Beregninger fra EU viste at dersom maks tillatt mengde ble brukt ville høykonsumenter av sukkerfri drikke og særlig barn som drikker dette overstige akseptabelt daglig inntak (ADI). Nivåene av steviolglykosidekvivalenter (stoffet i stevia som gir søthet og som risikovurderes) vil være foreslått i mye lavere nivåer enn i de opprinnelige foreslåtte nivåene i mat. Dette er betryggende. Jeg ønsker likevel å gjøre et poeng av at stevia er et av de søtstoffene vi lettest kommer opp i ADI på. Ut i fra risikovurderingene og ADI kan vi for eksempel innta 10 ganger mer aspartam enn stevia fordi aspartam har en ADI ti ganger høyere (40 mg/kg) enn steviolglykosider (4 mg/kg), har klinisk ernæringsfysiolog Engelstad Kvalem tidligere uttalt.

* Akseptabelt daglig inntak (ADI) er den mengden av et stoff som trygt kan spises uten å gi skadevirkning og det er innebygd en betydelig sikkerhetsmargin i ADI-verdien for å ta hensyn til individuelle variasjoner både i toleranse og i inntak.

Kommentarer til denne saken