Gode matopplevelser og lokal matkultur er en viktig del av ferien for stadig flere. Samtidig har Norges selvbilde som matnasjon styrket seg. Norske kokker utmerker seg internasjonalt med topplasseringer i store konkurranser, og lokale råvarer og gamle tradisjoner er plutselig blitt trendy og på moten.

Særlig har maten fra havet imponert rundt om i verden, og smått om senn begynner også vi å innse at det som tradisjonelt har vært hverdagskost og lite skattet av oss, er gourmetmat og kvalitetsmat på høyde med den beste indrefilet for andre.
Så hvorfor da ikke ta en kulinarisk reise i vårt eget lille Norge? Magasinet Reiser & ferie har snust og smakt seg fram til noen av landets beste kulinariske opplevelser.

DU FINNER FLERE TIPS FOR NORGESFERIEN HOS REISER & FERIE

Hardanger og Bergen
For å få med deg en virkelig nasjonalromantisk matreise bør du dra til Hardanger. I tillegg til maten, vil du finne roen mellom de høye fjellene og på fjorden i Norges «naturlige indrefilet». Legg opp til besøk på et ysteri, en eplegård og besøk kjøttprodusentene der de hører hjemme, på en ekte stølsgård.
En del steder tilbyr overnatting, og uansett vil de aller fleste ta deg vel i mot. Ikke la deg skremme av at denne formen for gårdsturisme ikke er like godt utviklet over alt.

Vi anbefaler
HakastadSider fra Ulvik frukt og Cideri
Hardanger Cider fra Hardanger Cideri i Grimo
Restauranten Hanne på høyden, Bergen
Ægir mikrobryggeri, Flåm
Lothes Mat og Vinhus, Haugesund
Fengselet Mat og Vinhus, Stord
Cornelius, spennende sjømatopplevelse utenfor Bergen

LES OGSÅ OM GODT NORSK ØL I REISER & FERIE

Røros og Trøndelag
Området har vært en spesielt spennende plass for matkultur, og den tidligere svært så multikulturelle gruvebyen Røros har en 400 år gammel og unik kulinarisk historie du ikke finner noe annet sted i landet.
Tar du en matreise i dette området, er tre aktører spesielt verdt å trekke fram: Selskapet Rørosmat BA er råvareprodusentenes markedsredskap og har vært pådriver for de gamle tradisjonene i og rundt gruvebyen. Vårt beste tips er å kikke etter deres kvalitetsstempel når du reiser i traktene. Ta også turen innom Standard, en liten kolonial som har «alt», som elgkjøtt, multer og annet godt fra traktene.
Matreisen «Den gylne omvei» er en veletablert og vakker reise i lokalprodusentenes rike i Inderøy kommune i Nord-Trøndelag. Ta den i ditt tempo og nyt kulturlandskapet.

Vi anbefaler
Standard på Røros
Vertshuset Røros
Sans Bergmannskroa, Løkken verk
To rom og kjøkken, Trondheim
Credo, Trondheim

HER ER NORGES FLOTTESTE RASTEPLASSER I FØLGE REISER & FERIE

Gudbrandsdalen
I Gudbrandsdalen hadde nesten ostetradisjonen gått i glemmeboka og ostene, som ble laget på setrene i gamle dager og som kjennetegnet oste-Norge, var så godt som saga blott. Nå har mange av dem funnet veien tilbake, og rundt omkring på gårder og setre i Gudbrandsdalen popper små ysterier opp.
Her holder også Norges naturkokk nummer én Arne Brimi til, og han arrangerer spennende matkurs for alle interesserte. Hva med å ta en ysterireise i den berømte dalen?

Vi anbefaler
Arne Brimis Brimiland
Bakeren i Lom
Brimi seter i Lom med Skråpåtå (norsk rakletteopplevelse)
Heidal ysteri, smak den tradisjonsrike Heidalsosten
Avdem gårdsysteri, prøv spesielt Hulderosten, Lesja
Nordgard Aukrust, økologiske urter og matopplevelser i Lom

Nord-Norge
Vi kan trygt si at det ikke finnes noe bedre sted om du skal få med seg de virkelig store fiskeopplevelsene her i landet. Å stå i Saltstraumen med midnattssola midt imot og fiske etter en av de mange fiskeartene som trives her, er noe man ikke glemmer så lett.
En annen mulighet er å bli med prisvinnende Arctic Adventure Resort på kongekrabbesafari. Deres tilbud er blitt kåret som en av verdens 25 beste reiseopplevelser av National Geographic, og på en reiselivsmesse i Spania gikk de til topps i konkurransen om å ha det beste internasjonale reiselivsproduktet.
Du kan også dra til sjøs med en fiskeskjekte og prøve lykken på det store og ville Lofothavet.
I Kvæfjord på Hinnøy finner du faktisk også Norges nasjonalkake, Kvæfjordkaka, som er verdt et besøk.

Vi anbefaler
Arctic Adventure Resort
Restauranten Du verden, Svolvær
Fiskerestauranten Nyksund Ekspedisjonen (fiskeværet lokker i tillegg med havørn, lundefugl, hvalsafari og festivaler)
Sorrisniva i Alta, et iglohotell med matopplevelser, laksefiske og safari

Sørlandet
Det finnes vel ingenting som er så erketypisk Sørlandet som å sitte på brygga og plukke ferske reker, eller spise krabber med en fersk loff fra bakeren. Godbiter fra havet hylles ekstra under Skalldyrfestivalen i Mandal, som i år går av stabelen 5.–8. august, og landsdelen får også stadig flere gourmetrestauranter og hoteller utenom det vanlige.

Vi anbefaler
Skalldyrfestivalen i Mandal
Apotekergården i Grimstad
Blom restaurant i Arendal
Restaurant 1711 i Arendal
Englagård i Tvedestrand

LES OGSÅ OM EVENTYRLIGE NORDEN I REISER & FERIE