(SIDE2): Et sunn og smakfull matpakke kan hjelpe barna med å holde konsentrasjon og humør oppe gjennom skoledagen.

Matpakketips

I forrige uke skrev VG om at norske skoleelever har med seg hamburgere og fritert kylling i matpakken.

Helsesøstre i Oslo sier til avisen at forskjellene i barns kosthold har blitt større de siste årene, og Helsesøstergruppen i Norsk Sykepleierforbund mener forskjellene blir særlig tydelige når man sammenligner øst- og vestkantskoler.

LES OGSÅ: - Dette vil bare skape et usunt forhold til mat

Kort tid etter gikk leder for Landsforeningen for Overvektige, Jørgen Foss, ut i media og han etterlyser matpakkeregler for å hjelpe forelde til å ta sunne valg i en hektisk hverdag.

På den offentlige helseportalen, Helsenorge.no, finnes det imidlertid råd og tips til hvordan man lager både en sunn og spennende matpakke til de små.

Et sunt kosthold er grunnleggende for barnets helse og velvære, skriver Helsenorge.no.

I matpakken

På nettsiden anbefales det å velge grove kornprodukter som basis. Velg brød med tre eller fire mørke felter. Som et alternativ til brødskiver kan du for eksempel bruke pita eller lefse. Gårsdagens middagsrester kan også være et godt og annerledes matpakketips.

Som matpakkesnacks anbefales frisk frukt, gulrot, en bit kålrot, fruktsalat og lettyoghurt. Velg magre melketyper, juice eller vann som drikke til matpakken.

Det er mye sunt pålegg å velge mellom. Dette kan være fisk, kalkun, kylling, ost og egg. Velg det barna liker og se gjerne etter Nøkkelhullet. Husk at frukt og grønnsaker også kan fungere som pålegg og at dette i tillegg får matpakken til å se enda mer fristende ut.

Mer enn bare brødskiver og knekkebrød

Andre matretter som kan bli til sunne og smakfulle matpakker er pizzabiter eller grove piroger laget av grovt mel med masse ulike grønnsaker og magert kjøttfyll, lettere ost og tomatsaus.

En salat blir straks mer spennende med for eksempel fullkornspasta, bønner, kikerter, egg eller avokado. Velg magre kjøttprodukter i salaten.

En fullkornswrap med laks og salatgrønnsaker er et annet tips. En tacowrap med karbonadedeig og grønnsaker kan også være noe som frister barna.