(SIDE2): - Forbrukerne er et lett bytte for produsentenes villedende markedsføring av matvarer. Årsaken er at vi konsumenter har prioritert andre ting enn mat, det sier den svenske journalisten og forfatteren Mats-Eric Nilsson til Side2.
Siste nytt fra Side2, besøk forsiden her!
Nilsson har satt innholdsdeklarasjonen i sentrum for debatt med sine produktkritiske bøker om hva vi egentlig kjøper og putter i oss hver dag. I boken «Ekte vare: Guiden til uforfalsket mat» forklarer han den gjengse forbruker om den egentlige betydningen av tilsetningsstoffer og misvisende påstander om innhold. Mandag kveld holder han åpent foredrag i Studentsenteret i Bergen.
- Tar bort det naturlige
Til Side2 forteller han hvordan vi gjerne har en oppfatning om at et produkt er sunnere enn det i virkeligheten er:
- Mange konsumenter tror nok at lettprodukter er sunnere enn andre. Men de inneholder som regel betydelig flere tilsetningsstoffer enn den samme varen i originalversjon. Man tar jo bort det naturlige fettet og erstatter det med vann og et høyt antall tilsetningsstoffer som aroma, farge og fortykningsmiddel.
-------------------------------------------------------
Tilsetningsstoffer -fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller en farge. Ingredienser som eddik, salt, sukker og krydder er ikke tilsetningsstoffer. Tilsetningsstoffene deles inn i ulike grupper etter hva som er hensikten med å bruke dem. De mest vanlige er konserveringsmidler, antioksidanter, konsistensmidler, søtstoffer og fargestoffer. - Mattilsynet
-------------------------------------------------------
Skal bli vanskeligere å lure deg
Sukkerfri, fettfri, energifri. Matprodusentene sparer ikke på sunnhetsmerkingen av egne produkter, og mange går over streken og lover helsemessige effekter som ikke innfrir. Nylig skrev Side2 om hvordan feilaktige sunnhetspåstander om sukker og fett nå skal til pers. Nye regler som trådte i kraft 1. mars skal kvalitetssikre bruken av ernærings- og helsepåstander, og innebærer blant annet skjerpede krav til vitenskapelig dokumentasjon før en produsent kan markedsføre at maten har en positiv eller spesiell effekt.
Følg Side2 på Facebook - klikk her!
Matportalen opplyser blant annet om at ernærings- og helsepåstandene skal ikke
- være uriktige, tvetydige eller villedende, reise tvil om andre næringsmidler trygghet eller ernæringsmessige tilstrekkelighet, oppmuntre eller overse overforbruk av et næringsmiddel, angi, antyde eller gi inntrykk av at et balansert og variert kosthold generelt ikke kan gi tilstrekkelige mengder næringsstoffer, vise til forandringer i kroppsfunksjoner som kan gi opphav til eller utnytte frykt hos forbrukeren, enten i teksten eller gjennom bilder, grafikk eller symboler.
Les hele saken her: Blir vanskeligere å lure deg
- Klar overvekt av tilsetningsstoffer
Men inntil produsentene får ryddet opp i egne produktpåstander, så lar vi oss fortsatt villede. «Matdetektiv» Nilsson forteller at såkalte «rene» matvarer utgjør minoriteten i butikkenes hyllemeter/hyllemetere:
- Om man ser bort fra rene råvarer som frukt og grønnsaker, så er det en klar overvekt av produkter som inneholder et stort antall tilsetningsstoffer for å bøte på mangelen av gode råvarer. Og mange av disse selges med et budskap som er mer eller mindre villedende.
- Er det noen e-stoffer/tilsetningsstoffer i matvarer vi bør styre mer unna enn andre?
- Ja, smaksforsterkere, fargestoffer, aromastoffer og konsistensgivere. De viser jo tydelig at dette produktet har et problem med råvareinnholdet og at det må sminkes opp på kunstig vis, forteller han.
Fakta om tilsetningsstoffer Er det nødvendig med tilsetningsstoffer i maten? Er det farlig å spise mat tilsatt e-stoffer? Kilde: Mattilsynet |
Så hva bør vi spise?
I boken tar Nilsson for seg matvarene alfabetisk og gir nyttige beskrivelser og råd for hva man bør velge. Og heldigvis finnes også de gode alternativene i dagligvarebutikkene.
- Når så mange matvarer er misvisende, hva kan vi egentlig spise for å sikre et sunt kosthold?
- Jeg synes at vi skal lage mer mat fra bunnen av og på den måten gå ut fra riktige råvarer. Om vi likevel skal kjøpe hel- og halvfabrikata fra butikken, skal vi velge de varene som har kortest innholdsfortegnelse, råder han.
- Still krav
Nilsson har også en annen oppfordring til forbrukere som vil velge sunne og «rene» matvarer i hverdagen:
- Vi bør stille større krav til de matvarer vi stapper i oss. Og kanskje bli beredt på å betale noe mer og legge ned litt mer tid for å få bedre mat. Om produktet du holder i hånden inneholder en masse substanser som du ikke engang kan uttale med mindre du er kjemiker, hvorfor skal du da bruke penger på den?
Mats-Eric Nilsson |