Gå til sidens hovedinnhold

Vi kaster 190.000 brød om dagen

Og i enkelte fylker kaster de mer mat enn andre. Se oversikt.

(SIDE2): I samarbeid med Nofima og ForMat, hadde Siemens Norge innkalt til matsvinnseminar mandag.

I en ny rapport laget av Siemens, kommer det fram at nordmenn er på den nordiske toppen i å kaste mat. Vi har også langt mindre dårligere samvittighet for det enn våre nordiske naboer.

Mat og følelser
Tallene samsvarer med det norske nærings-, forsker og statlige initiativet ForMats undersøkelser. Det viser at vi nordmenn kaster 51 kilo mat per år. Forskjellen til Siemens' undersøkelse er at de også har spurt om følelser rundt det å kaste mat.

Over 4000 forbrukere i alderen 20-70 år fra Norge, Sverige, Danmark og Finland ble bedt om å fortelle hvor ofte de kaster mat, hvorfor de gjør det og om det skaper skyldfølelse og dårlig samvittighet.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Nesten en fjerdedel av de spurte nordmennene (22 prosent) svarte at de kaster mat så ofte som 4-6 ganger per uke eller mer. Sammenlignet med resten av Norden ligger nordmenn på andreplass, rett etter Sverige (23 prosent). Danskene ligger på tredjeplass (17 prosent), mens bare 6,5 prosent av finnene oppgir at de kaster mat så ofte.

11,5 prosent kastet mat hver dag. Og 18,25 prosent av alle småbarnsforeldre kaster mat hver dag.

Hedmark og Oppland er verstingfylkene. Der kaster flest hver dag eller 1-3 ganger i uken.

Brød
Vi kaster aller mest av brødmat og frukt og grønt.

- Vi kaster 190.000 brød om dagen. Nobels Fredssenter har regnet ut at man bruker 2 kvadratmeter med matjord for å produsere ett brød, sier Anne Marie Schrøder.

Ifølge kommunikasjonsdirektør i ForMat og Matvett.no, Anne Marie Schrøder, handler det mye om holdninger og uvitenhet. Matvett jobber med å forbedre kunnskapene og holdninger til oss som forbrukere.

HUSKER DU FORSKJELLEN: Best før utgått på dato?

- Nordmenn må nok lære seg at ikke alt skal være sylfersk hele tiden, sier hun.

Egg
Samtidig er ikke alt "vår" skyld. Tidligere var det tre måneders holdbarhet på egg i Norge. I dag er det en måned, og butikkene får ikke selge egg eldre enn 21 dager, altså tre uker, selv om eggene kan holde seg i en halv evighet. Årsaken er EU-regulativer fordi andre land i EU ikke har en uavbrutt kjølerekke for egg slik vi har. Dermed er det fare for salmonella.

- Det er EU som setter datoen til tross for at vi ikke har salmonella her i Norge. Det skyldes at eggene ikke settes på varmt gulv slik det gjøres i andre land. Det er nå et nordisk initiativ inne i Brussel for å få hevet datomerkingen av egg i Norden, det er svenskene som har tatt initiativet, forteller Schrøder.

Matvett.no har sin egen undersøkelse på gang der de vil måle om det er blitt forbedringer hos det norske folk etter at de satte i gang matsvinnprosjektet i 2005.

- Folk er blitt mer bevisst på datomerking og at planlegging av innkjøp og måltider faktisk betyr noe, sier Schrøder til Side2. Da vi spurte Side2s lesere om de kastet best før-mat selv om den fremdeles var god, svarte de fleste at de hadde da luktesansen i behold.

Men dårlig samvittighet har altså ikke alle nordmenn for at de kaster helt spiselig mat.

Dårlig samvittighet for penger
44,2 prosent svarer at de iblant får dårlig samvittighet, mens 23,3 prosent alltid får det. De fleste får imidlertid dårlig samvittighet fordi det er pengesløsing. 28,9 prosent mener det er feil å kaste mat når andre sulter.

Kun 7,4 prosent tenker på at maten faktisk kunne spises. 30,2 prosent svarer at de "iblant" mat smaker på mat som er merket med "best før". Men hele 40 prosent av de spurte sier det er "ekkelt" å spise mat som "har ligget i kjøleskapet for lenge".

Siemens jobber i disse dager med å introdusere et kjøleskap med vakuumskuff. Selskapet er en del av en internasjonal organisasjon som jobber for bedre matholdbarhet. Målet er at kjøleskapet skal holde maten fin atskillig lenger enn i dag. Som et bevis på det kunne de avsløre at Kiwi-frukten de fremmøtte spiste før seminaret startet, var eldre enn 50 dager.

Så mye kaster vi:

255.000 tonn fra forbrukere

52.000 tonn fra matindustrien

2000 tonn fra grossistleddet

68.000 tonn matsvinn i butikkleddet

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken