Gå til sidens hovedinnhold

Stakk hånden i vepsebolet

Skapte nerver og storm da han lagde sin nye film «Promised Land».

BERLIN (SIDE2:) Matt Damon skrev «Promised Land» sammen med John Krasinski («The Office»), en film som ble svær kontroversiell før den kom ut. Årsaken er at den handler om boring etter naturgass og olje på land, og hvordan oppkjøperne i USA nærmest raider eiendommer til bønder og andre.

Nøye overvåket
Filmen vakte stor oppmerksomhet da det ble kjent at den skulle lages, ikke minst fordi den ble nøye overvåket av industrien selv. Samtidig er folk som bor i naturgassområdene svært delte i sine meninger om boringen er av det gode eller det onde.

- Mange angrep filmen før den kom ut, og mange satte alle kluter til da den kom, men da den ikke gjorde det så veldig bra på kinoene, så forsvant en god del av kritikken, humrer Matt Damon.

- Målet var jo å lage en politisk film som også hadde stor underholdningsverdi. Tydeligvis lyktes jeg ikke så godt med det siste, sier Damon med god selvironi.

«Promised Land» er typisk for Matt Damon og for den saks skyld, bestekompis Ben Affleck, som lager filmer de selv nærmest ikke blir tilbudt som skuespillere. Matt Damon har selv skrevet manuset og satte seg godt inn i historien om naturgass.

HTML EMBED

Skulle regissere
- Jeg ville lage en film om amerikansk identitet, om hvilke valg vi gjør i lys av økonomi, sier Matt Damon.

«Promised Land» handler om hvordan olje- og gassutvinning på land går rett mot interessene til folk som bor der, deres kultur og tradisjoner og ikke minst jordbruksarbeid og hvordan finanskrisen tvinger folk til å gå med på ting de ikke vil.

Gus Vant Sant som regisserte nettopp Ben Affleck og Matt Damon i gjennombruddsfilmen «Good Will Hunting», har også regissert «Promised Land».

- Egentlig skulle jeg regissere denne filmen, men fordi tidsskjemaet sprakk, så var han den første jeg tenkte på å ringe, sier Matt Damon. Saken var at Damon sa fra seg regioppgaven fordi han fant ut at han måtte snu i døra etter kun to dager hjemme med sine tre barn mellom to innspillinger.

«Promised Land» er så langt fra «Bourne» som man kan komme. Damon, som også offentlig har sagt at det finnes for få gode kvinneroller på film, har også sørget for å skrive to store kvinneroller i filmen, spilt av Frances McDormand og Rosemarie DeWitt.

Støtte til Affleck
- Jeg er en stor fan av Frances McDormand, jeg har jobbet med henne før og etter å ha sjekket om manus holdt med Ben Affleck og Aaron Sorkin og da de ga tomlene opp, så sendte vi det til Fran, sier Damon.

Matt Damon gleder seg også stort over sin kamerat Ben Affleck har hatt så god suksess som regissør. Men om det blir noe nytt samarbeid med det første, er usikkert-

- Vi har et firma sammen, og etter suksessen med «Operasjon Argo» ringte han meg og foreslo at vi kanskje burde skaffe oss lokaler og ark med brevhode. Saken er at Ben sa til meg for flere år siden «Jeg er på det verste stedet jeg kan være, jeg selger magasiner, ikke kinobilletter». Han var i et slags fengsel, og han klarte å bryte ut av det. Jeg håper at «Operasjon Argo» vinner Oscar. Men de er realistiske. Han kommer til å ha det bra uansett.

Kommentarer til denne saken