(SIDE2)Stockholm: - Å prøve for hardt, det er den vanligste moteblemmen. Det ultimate er når antrekket ser ut som det ikke er lagt for mye tanke bak det. Men der er det en hårfin grense; du må jo tenkte over hva du har på deg, men om det ser for «satt sammen ut», så blir det feil, sier Matthew Willaimson til Side2, og mannen vet hva han snakker om.

Det er nå 16 år siden Matthew Williamson gjorde sitt inntog i moteverdenen med en kolleksjon som fikk datidens moteikoner som Kate Moss, Jade Jaggger og Helena Christensen til å stille opp som modeller for kolleksjonen som fikk navnet «Electric Angels»- kun fordi de likte den unge designerens plagg.

Han ble en suksess over natten.

Nå er han aktuell med en samarbeidskolleksjon for Lindex, og Side2 møtte ham i den anledning i Stockholm på pressetur arrangert av klesmerket.

- Hvorfor ønsket du å inngå et samarbeid med Lindex?

- Etter at jeg gjorde et samarbeid med H&M, så fant jeg ut at jeg virkelig liker å samarbeide med de svenske, kreative hjernene. Jeg synes det er vikig å få vist klærne mine til et annet publikum, og å kunne tilby våre klær til en bredere gruppe - ikke minst til en bedre pris, sier han.

- Enkelthet i måten dere setter sammen antrekk
Williamson som designer knyttes gjerne til frasen «boho glam». Klærne er fargerike, mønstrene er sterke, og silhuettene er ofte flytende og flagrende.

- Jeg inspireres ofte av en idé om jet-set, reiser, og en flukt fra hverdagen. Jeg tenderer til å bli inspirert av steder som er varme og eksotiske. Ikke minst på grunn av håndverket som finnes i de landene. Men dette varierer fra sesong til sesong. Jeg kan også bli inspirert av å være her, i Sverige, av en film eller en person. Som designer blir man påvirket av en rekke innflytelser.

Dette er med andre ord noe ganske annet enn hvordan den skandinaviske kvinnen er kjent for å kle seg.

- Jeg måtte undersøke litt. Det er så spesifikt, dette markedet. Skandinaver, etter det jeg har sett, kler seg på en mer klassisk måte enn mange britiske kvinner. Det er en enkelhet i måten dere setter sammen antrekk. Det er mye monokromt, og klassiske, statement-plagg. Så dette var en utfordring for meg, spesielt med tanke på min bakgrunn; jeg designer jo med mye farger og mønster, så det var interessant å forsøke å mikse de to ideene.

Resultatet ble en kolleksjon med flere klassiske plagg, og elementer i sterkere farger og med dekoreringer, ifølge designeren.

Han håper at de plaggene som er mønstrede vil være enkle å bære, også for oss skandinaver.

Dette plagget bør du satse på i høst
En utfording ved å skape kolleksjonen var selvfølgelig at dette produktet skulle være billigere enn det som finnes i hans vanlige linje, likevel forteller Williamson at linjen for Lindex passer godt inn sammen med hans øvrige kolleksjoner.

- Hva mener du er høstens nøkkelplagg?

- I would say coats are gonna be big, sier Williamson på karakteristisk sarkastisk, britisk og ler.

- Men kåper kan være så mye forskjellig. I høst synes jeg at man bør satse på en kåpe i en sterk farge. Dette er en moderne variant sammenlignet med den sorte. Men du kan også pynte opp en mer klassisk kåpe med et skjerf eller sjal, i kolleksjonen finnes det også en rekke fargede fuskepelser i oransje og grønn, sier han.

Kåpen kan taes enkelt fra dag til kveld ved å for eksempel belte den inn i livet, mener han.

Vi ba også Williamson om å gi oss et generelt, godt motetips som alltid fungerer.

- Når jeg setter sammen et antrekk tenker jeg alltid at det er en god grunnregel å ha tre farger i et antrekk. Du vet, som tre blomster i en vase. Miks gjerne varme og kalde farger. For eksempel har jeg i dag på meg en bukse i varm beige, sammen med en kald, marineblå blazer. Men bruk aldri mer enn tre farger i ett antrekk. Det blir rotete.

- Det viktigste er uansett å bære plagg med selvtillit. Og en klassisk look slår aldri feil.

I dag har Williamson 47 flaggskipbutikker rundt om i verden, og it-jentene er fortsatt fans - om ikke nære venner av designeren.

Designer ikke for å kle opp stjerner
Hans topp tre moteikoner akkurat nå er kjendiskvinner som ofte ses i hans plagg.

- Åpenbart er Kate Moss fortsatt ikonisk. Sienna Miller er min personlige favoritt, og jeg liker også hvordan Dree Hemingway og Olivia Palermo kler seg.

Når vi spør om det finnes noen han ikke har kledd opp, som han skulle ønske han hadde fått muligheten til, må han tenke.

- Vi driver jo ikke med dette for å kle opp stjerner. For oss handler det mer om at vi ønsker at den jenta som ikke ønsker å gå i en sort kjole skal finne oss. Vi liker jenter som er kreative, gjerne litt bohemske. Som Florence Welch - jeg hadde elsket å kle opp henne.

- En verdig sak
Denne designerkolleksjonen bringer begge merker sammen for å støtte Rosa sløyfe-kampanjen. I over 10 år har Lindex vært en av hovedsponsorene for Kreftforeningens brystkreftkampanje i Norge og tilsvarende organisasjoner i selskapets 16 andre salgsland. Denne støtten fortsetter ved at 10 % av salgsinntektene fra kolleksjonen doneres til kampen mot brystkreft.

Designerkolleksjonen består av plagg og tilbehør for den motebevisste kvinne, samt et lite utvalg plagg til den lille fashionista, og vil være tilgjengelig i utvalgte Lindex-butikker og på nett.

Designerkolleksjonen lanseres 4. oktober og 10% av salgsinntektene vil gå til Kreftforeningens Rosa sløyfe-kampanje i kampen mot brystkreft

Se utvalgte plagg fra samarbeidskolleksjonen her:

HTML EMBED