Gå til sidens hovedinnhold

Matti på godt og mye vondt

Det drikkes tett og hoppes bra i filmen om Matti Nykänen – en slags dokufiksjon som forteller mer enn den fordeler skyld.

Matti - (Finland 2005). Regi: Med Jasper Pääkkönen, Peter Franzén, Elina Knihtilä, Elina Hietala, Juha Veijonen.

Aldersgrense: 11 år

Matti Nykänen er Finlands mest suksessrike idrettsmann hva seire i hoppbakken angår. Utenfor bakken er han i voksen alder blitt mest kjent for skandalene, fylleslagsmålene og fengselsoppholdene.

Denne filmen, som ble en gigantsuksess i hjemlandet, legger ikke skjul på verken oppturer eller nedturer, men konsentrerer seg kanskje mest om det siste.

Her drikkes og spys det over en lav sko, innimellom hopper man djevelt godt på ski.

På ingen måte tegnes det noe godt bilde av Nykänen, men det gjør det heller ikke av apparatet rundt ham. Det viktigste for det finske skiforbundet var at Matti hoppet bra på ski. Det han måtte ha av problemer var det ingen som hjalp ham med.

Dermed skalerte det – og da Nykänen ikke var i stand til å hoppe mer, slapp skiforbundet ham som en sur gulvklut. Dog hadde de holdt ut med hans fylleslag og stormannsgalskap i flere år.

Fra å være idrettsstjerne var karrieren til popstjerne og til slutt stripper på en tvilsom bule ikke lang. Og Matti havnet til slutt der han er i dag, gift med en dame som er like glad i alkohol som han er selv.

Det spesielle med «Matti» som film er at den ikke retter anklager mot noen. Nykänen står alene med sine valg. Underveis oppstår det en varme mellom publikum og denne skakkjørte fyren. Det reises indirekte mild kritikk av at ingen grep inn, men til slutt sier filmen at Matti lever et liv han har valgt selv. Det er slik det er – ærlig og skånselløst.

Reklame

Bestselger: Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken