Gå til sidens hovedinnhold

- Bytt ut kebaben

Norges yngste kokk, Mattis (14), advarer deg mot kebaben. Klikk her for å se hva du heller bør prøve!

(BiipMag.no): Mattis Gulbrandsen er bare 14 år og går på ungdomsskolen, men han er i ferd med å bli et hett navn i kokkekretser. For nå gir han, som Norges yngste kokk, ut en egen kokebok for ungdom, og oppdraget er klart: ungdom må spise sunnere.

Se Mattis lage mat i TV 2s «God Morgen, Norge» lenger ned i saken!

Advarer mot kebab
Mattis er skremt over hvor dårlig norske ungdommers matvaner fungerer.

Mer fra BiipMag.no:
Denne skolen elsker studentene
Kjendisdatter i CSI:NY
Hot eller fortsatt not?
- Hun kommer til å dø snart
Norges nye superstjerne?

- Når jeg ser på skolen hvor mange som spiser kebab hver eneste dag, så synes jeg det er rart at de ikke tenker mer over kostholdet sitt. Det er jo også rart at det ikke blir mer slitne enn det ser ut som de blir. Det er jo ikke noe kosthold som gir energi og som bygger kroppen. Og har man ikke et riktig kosthold, så går det fort utover skole- og jobbarbeidet når man blir så sliten, sier Mattis til BiipMag.no.

Han vil at kompiser, klassekamerater og jevnaldrende skal lage maten sin selv. Hvis ikke frykter han en fedmeepidemi.

- Jeg vil egentlig ha ungdom ut av kioskene og inn på sine egne kjøkken hjemme. Mange unge henger rundt på ulike kiosker og fastfood-restauranter, men man må flytte dem vekk derfra. Hvis det er kioskmaten som skal overta, så er det grunn til å tro at vi kan se en fedmeepidemi blant unge nordmenn, sier Mattis.

Vil inspirere
14-åringen sier han vil inspirere ungdom til å lage mat, men at det ikke trenger å være vanskelig.

- Det er vanskelig å begynne rett på gourmetmat, men man kan begynne i det enkle og lage noe lett og kjapt etter skoletid, sier Mattis.

Og om du sitter hjemme og vil lage noe mat selv, vel, så har Mattis oppskriften klar:

- Om du finner salamiskiver, avocado og tomat i kjøleskapet, så kan du steke salamien på begge sider til den blir sprø. Skjær opp tomaten og avocadoen og legg oppå. Vips - så har du et kjapt og godt mellommåltid, sier han.

- Kjedelig heimkunnskap
Gutten som kan bli Norges nye superkokk mener heimkunnskapstimene på barne- og ungdomsskolen ikke er den beste måten å introdusere norske elever for matkultur på.

- Jeg har hatt en flink lærer, men hele opplegget og undervisningen er lagt opp på en måte hvor man nesten ikke får prøve seg fram og eksperimentere med maten. Den måten å undervise på i det faget som er nå blir fort kjedelig og kan skremme ungdom vekk fra å lage mat. Noen blir kanskje redde for å få ha det gøy når man lager mat fordi man vil unngå dårlige karakterer, sier Mattis.

Her kan du se hvordan det gikk da Mattis laget mat med TV 2-kokk Wenche Andersen i «God Morgen, Norge» torsdag:

263520

Siste fra BiipMag.no: Gå til forsiden her!

Reklame

Hva skjer dersom man vinner 925 millioner?