Gå til sidens hovedinnhold

Plyndrer seg fete

Har du mat i kjøleskapet de små håpefulle ikke burde spise?

Mateksperter advarer mot det de kaller barns Plyndringstime: Når de minste kommer hjem fra skolen til tomt hus, plyndrer de kjøleskapet og får i seg mye usunn mat.

Alene hjemme
Ifølge Folkehelseinstituttet er nå hver femte 8-9 åring overvektig, og det har vært en stor økning de siste to årene.

- Ansvaret for barnas kosthold ligger i hjemmet, også når barna er alene hjemme, sier Elisabeth Skjegstad i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Når barn kommer hjem fra skole og SFO får de i seg mye usunt.

- Vi kaller det Plyndringstimen. Det er tiden fra da barna er alene hjemme etter skolen, til foreldrene kommer hjem. Da snokes det i skap og skuffer etter noe å spise.

Før middag
For mye av det barna putter i seg etter skoletid er langt fra sunt.

- Det går mye i sukkerbomber som kjeks og is før middag. Noen barn tilbereder også halvfabrikata som brownies, mens andre spiser nudler. Eller de har kjøpt boller på vei hjem fra skolen.

Dermed ødelegger barna appetitten før middag, og de får i seg et alt for høyt energiinntak.

Enkle råd
Det finnes enkle råd foreldre kan følge for at barna skal få i seg bedre alternativer.

- Ha ferdig oppkuttet frukt i kjøleskapet, del gulrøtter og kålrot i staver som kan stå i vannglass. Lag gjerne mager dipp som også kan stå ferdig.

Litt større barn kan gjerne lage ostesmørbrød i vaffeljernet, grove vafler eller grove pannekaker. Lag røre klar til steking, eller setter klart ingrediensene til et ostesmørbrød.

Hun sier fruktsalat med for eksempel eple, banan og appelsin er enkelt å lage. En grønn salat trenger ikke inneholde mer enn salatblader, tomat og agurk.

- Blir barna vant til å spise slike retter, legger det grunnlaget for gode kostholdsvaner.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken