Prisene på råvarer som sukker, kakao og te har steget til nivåer som man ikke har sett på over ti år. Økning i etterspørselen som følge av at økonomien er på vei ut av finanskrisen og problemer med leveransene har løftet prisene på de såkalte myke råvarene i hele år. Nå har også spekulantene kommet inn i dette markedet.

Begrensningene av leveransene av råvarer til mat har nemlig fått finansielle investorer til å vedde på høyere priser. Dette har økt prispresset ytterligere den siste tiden, og kaffe og appelsinjuice er på årets dyreste nivåer.

Vent deg høyere priser
Økningen i prisene på råvarene til mat, kommer til å føre til høyere priser på mat til neste år. Det skriver Financial Times i romjulen, og viser til analytikere som følger dette markedet.

Produksjonen av mange av råvarene til mat er konsentrert til en liten gruppe utviklingsland i tropiske strøk. Disse har blitt rammet av en kombinasjon av dårlig vær, politisk uro, svak økonomi og problemer hos bøndene med å tilpasse seg det økte prisnivået.

Den lille gruppen matvareprodusenter fører også at leveranseproblemene hos disse også vil få store konsekvenser for matvareprisene ut til sluttbrukerne.

Dyr sjokolade
Alt tyder på at en av de tingene som blir skikkelig dyrt til neste år, er sjokolade.


Prisen på hovedingrediensen til produksjon av sjokolade, kakao, har hatt en skikkelig til himmeltur. På råvarebørsen i New York steg kakaoprisene til nært det høyeste nivået på 31 år i forrige uke, etter en oppgang på 28,5 prosent i år. Prisen på den andre hovedingrediensen, sukker, har steget 165 prosent i år. Sukkerprisen er nå på det høyeste nivået på 28 år.

Før jul var teprisen på det høyeste nivået noensinne, etter en oppgang i år på 80 prosent. Kaffeprisen har, til sammenligning, ikke vært høyere på 11 år, og har steget 30 prosent i år. Svak produksjon i Brasil, Vietmam og Colombia har fått prisen opp, da disse landene står for 60 prosent av all kaffeproduksjon i verden.

Dårlig vær har også rammet prisen på appelsinjuice, og den har steget hele 90 prosent i år.