Gå til sidens hovedinnhold

Alt du trenger

Du trenger bare 5 matvarer for å oppfylle anbefalingene om ernæring.

(SIDE2): Er det mulig å overleve på bare ti matvarer uten å få mangelsykdommer? Ifølge Simon Dankel, stipendiat og master i human ernæring, trenger man ikke mer enn fem matvarer for å oppfylle anbefalingene om ernæring, skriver studentavisa i Bergen, Studvest .

- Det er mange måter å gjøre det på, men jeg har valgt ut brisling, lammelever, valnøtter, egg og grønnkål, sier han.

Alle disse matvarene er ekstremt næringsrike i seg selv og her er stipendiatens forklaring på hvorfor akkurat disse matvarene er i særklasse.

- Brisling og små fisk generelt akkumulerer lite giftstoffer og er viktige kilder til omega-3 fettsyrer, samt vitamin D. Det er valnøtter også, men de har også mange viktige mineraler som sink og selen. Egg har et komplett innhold av proteiner og aminosyrer i tillegg til alle de andre næringsstoffene en kylling trenger for å utvikles. Grønnkål har blant annet K-vitamin og kalsium, og leveren har også mye K-vitamin samt C-vitamin, og er ellers svært næringstett, sier han.

Legger han til 5 matvarer til, blir listen slik:

1. Grønnkål
2. Lammelever/-hjerte
3. Avocado
4. Kokosmelk
5. Egg
6. Valnøtter
7. Sardiner eller brisling
8. Geitemelk
9. Mineralvann med god kvalitet
10. Bær

- Hvis man hadde spist 100 gram om dagen av alle disse matvarene, hadde man hatt et overskudd på næringsstoffer. I energi utgjør de ca. 2000 kalorier, der 21 prosent kommer fra protein, 62 prosent fra fett og seks prosent fra karbohydrater. Man ville ikke fått noen mangelsykdommer hvis man fulgte denne lista, men det er mange komponenter i mat som ikke blir tenkt på som næringsstoffer, og som kan virke preventivt mot sykdommer på lang sikt, sier Dankel til Studvest.

Kommentarer til denne saken