(SIDE2): Den norske Oscar-komiteen har plukket ut «Max Manus» som årets norske Oscar-kandidat. Filmen konkurrerer dermed om å bli årets beste ikke-engelskspråklige film når Oscar-statuettene deles ut i Los Angeles søndag 7. mars 2010.

- Vi syns det er kjempemoro og bukker og takker, sier John M. Jacobsen i Filmkameratene, som sammen med Sveinung Golimo har produsert filmen, til Side2.

- Vi tror vi har en sjanse
Fordi ikke alle kandidatene i andre land er plukket ut, vet de ikke sikkert hva slags konkurranse de vil møte. Deadline er 1. oktober.

- Vi forventer at det blir ganske sterk konkurranse. Men vi tror vi har en sjanse, og vi skal gjøre alt vi kan for å bli nominert, sier Jacobsen.

De har nemlig ikke tenkt å sitte stille hjemme og bare håpe at filmen blir lagt merke til.

- Vi må sørge for at den blir sett av filmmiljøet i Los Angeles, det er det alt handler om. Vi må bruke de kanalene vi har, og håper vi kan få midler fra Filminstituttet for å nå ut, sier han.

God mottakelse i Toronto
Jacobsen tror filmen har en mulighet til å vekke oppmerksomhet i filmbyen.

- Det er en bredt omlagt historie som er lett å forstå, ikke bare for nordmenn. Det så vi for eksempel da den var med under filmfestivalen i Toronto. Da filmen var tilgjengelig for publikum, var det smekkfullt i salen og kø utenfor, så flere slapp ikke inn. Det var en entusiastisk mottakelse, sier han.

Nå må de vente i spenning til nominasjonene offentliggjøres 2. februar.

- Vi kommer til å jobbe for dette hele tiden, så det blir ikke en passiv ventetid. Vi skal samarbeide med kontakter i Los Angeles for at vi skal nå opp. Det blir spennende, sier han.

Populær i Norge
Det er ikke bare det kanadiske publikummet som har latt seg begeistre av «Max Manus». Filmen er den mest sette norske filmen på kino siden 1975. Men det er ikke populariteten som har gitt filmen det prestisjefulle oppdraget å representere Norge i årets Oscar-løp.

- Komiteen mener «Max Manus» ikke bare forteller om en historisk viktig tid for Norge, men at den også har et universelt tema som berører alle nasjoner som har unge menn og kvinner i krig, skriver Norsk Filminstitutt i en pressemelding.

(Artikkelen fortsetter under)

HTML EMBED
video_embed(12774,1);

Filmen er solgt til over 30 land. Etter deltakelsen under filmfestivalen i Toronto, har det kommet inn flere tilbud fra amerikanske distributører. Filmen deltar også på filmfestivalen i Hamptons og skal vises på Scandinavia House i New York i løpet av oktober. Den er dessuten en av 40 nominerte til European Film Awards.

Les også: Nominert til europeisk Oscar

Mange kjente navn
Filmen tar for seg historien om motstandsmannen Max Manus (1914-1996). Vi får blant annet se flere av hans sabotasjeforsøk, hans møte med kong Haakon og det første møtet med hans kommende hustru Tikken Lindebrække.

Rollelisten består av flere av Norges mest kjente skuespillere. Aksel Hennie har rollen som Max Manus, mens Agnes Kittelsen spiller Tikken. Andre kjente navn er Nicolai Cleve Broch (Gregers Gram), Christian Rubeck (Kolbein Lauring), Knut Joner (Gunnar Sønsteby) og Kyrre Haugen Sydness (Jens Christian Hauge).

Joachim Rønning og Espen Sandberg sto for regien av filmen. Dette var deres første norske spillefilm. Tidligere har de regissert «Bandidas» med blant annet Penélope Cruz og Salma Hayek på rollelisten.

Amanda-vinner
«Max Manus» gjorde det svært bra under årets Amanda-utdeling i Haugesund. Filmen fikk flest nominasjoner av alle fjorårets norske filmer, og stakk til slutt av med hele seks priser, inkludert Beste film, Beste mannlige hovedrolle og Beste manus.

Spesielt den sistnevnte prisen fikk følelsene fram hos både filmcrewet selv og publikum. Manusforfatter Thomas Nordseth-Tiller døde av kreft i vår, bare 28 år gammel. Prisen ble tatt imot av hans familie.

- Vi er veldig stolte. Det er veldig fint å være her og vi satte også stor pris på de andre har nevnt ham i kveld. Jeg er sikker på at Thomas aldri ville ha trodd han skulle få en Amanda, sa en rørt far, Bjørn til Side2 etter utdelingen. Han understreket at det var viktig for sønnen at så mange aldersgrupper hadde hatt glede av å se filmen.

Les også: - Det drøyeste jeg har opplevd

Terningkast fire
Side2s anmelder ble ikke helt overbevist etter å ha sett filmen i desember i fjor. Filmen fikk terningkast fire. Men vår anmelder hadde mye positivt å si om filmen.

- Jeg er ingen tilhenger av begrepet «god til å være norsk», men teknisk sett kan man si om «Max Manus» at den også ville vært god til å være hollywoodsk. Her har man fått utrolig mye ut av ganske mye - den samme filmen ville høyst sannsynlig ha kostet flerfoldige ganger mer om den var produsert på den andre siden av Atlanteren, skrev han.

Han likte også gjengivelsen av Oslo for over 60 år siden og det storslåtte filmspråket. Men filmen var altså ikke uten feil:

- Innledningen skjemmes av noen stive og dialogtunge scener hvor vi skal bli kjent med et bredt persongalleri, og flere nye karakterer introduseres underveis. Jeg savnet også å få ta skikkelig del i den strategiske motivasjonen for de ulike sabotasjehandlingene - som ofte skisseres raskt i replikkvekslinger i sekundene før de gjennomføres, skriver han.

Les anmeldelsen: Maximalistisk og gripende Manus

(Artikkelen fortsetter under)

HTML EMBED
video_embed(12773,1);

Flere gode filmer
Det var flere sterke kandidater som konkurrerte om å bli Norges Oscar-bidrag i år. I pressemeldingen trekker komiteen fram filmene «Nord» og «Upperdog» som sterke konkurrenter.

Årets komité har bestått av direktør for Norsk filminstitutt Nina Refset (formann), Elisabeth Sjaastad, kort- og dokumentarfilmregissør og produsent og nestleder i Norsk filmforbund, Vibeke Johnsen, journalist i Nettavisen, Leif Holst Jensen, generalsekretær i Norske Film- og TV-produsenters forening, Lars Berg, regissør og styreleder i Norske filmregissører og Stine Oppegaard, utenlandsansvarlig for spillefilm, Norsk filminstitutt.

HTML EMBED
video_embed(11687,1);