(SIDE2:) Krigshelten Max Manus skal få sin egen statue. Den skulle opprinnelig stå på Aker Brygge og avdukningen var planlagt til 8. mai i år.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Men mange prominente stemmer, deriblant Gunnar Sønsteby, har spurt hvorfor Samlerhuset og initiativtaker Initiativtager Hilde Enerud/Unica Art bak statuen har valgt Aker Brygge. Max Manus hadde nemlig aldri noe med da Aker Mekaniske Verksted å gjøre, og ingen av sabotasjeoperasjonene han var med på foregikk her. De mener derfor at statuen burde vært plassert på steder Manus var aktiv.

- En verdig markering
- Samlerhuset og initiativtaker føler det blir vanskelig å oppfylle målet om en verdig hedring av Max Manus slik situasjonen er i dag, og avlyser derfor den planlagte avdukingen på Aker Brygge 8.mai 2011, heter det i en pressemelding.

De understreker at Max Manus' avdøde enke, Tikken Manus, gjerne så at statuen av mannen ble plassert på Aker Brygge. Samlerhuset skriver imidlertid at de er inne i en konstruktiv dialog med ordfører Fabian Stang og rådhuset i Oslo.

Vil avduke i 2011
- Prosjektgruppen kommer derfor til å bruke tiden fremover til å kartlegge alle historisk relevante og alternativer for plassering av statuen som er med på å sikre en avdukning og markering som yter en svært berettiget heder til krigshelten Max Manus. Vårt ønske er å få til en avduking av statuen i 2011, heter det.

Initativtakerne ønsker samtidig å understreke at det ikke var de som valgte seg Aker Brygge, men at plassen ble stilt til disposisjon for dem av Norwegian Property. Nå er de i diskusjon om andre historiske plasseringer.