(SIDE2): I fjor høst fikk hele filmteamet bak «Max Manus» stengt av Karl Johans gate for å filme inn den viktige scenen da tyskerne marsjerer nedover Karl Johan under okkupasjonen.

De fikk også tillatelse å heise hakekorsflagget på Stortinget og over hele forsiden av bygningen var banneret «Deutschland siegt an alles fronten» festet.

SE MER: 68 år skiller disse bildene

Hendelsen ble behørig filmet og omtalt i media.

Gufs fra fortiden
Men også et stort antall publikummere møtte opp for å få et blikk av gufset fra fortiden. Alle som ønsket det kunne være med og se bakenfor sperringene. Og filmteamet måtte stadig oppfordre de tilskuelystne til å skru av blitzfunksjonen på kameraene sine.

SE VIDEO AV OPPTAKENE HER

HTML EMBED
video_embed(10107,1);

Nå er levende bilder fra denne delen av innspillingen havnet på YouTube som en del av nazistisk propaganda mot innvandring i Norge.

Det finnes også en rekke stillbilder av selve opptakene på hovedgaten med en overdreven fokus på de nazistiske symbolene. Innimellom dette er det klippet inn demonstrasjoner fra nynazister både fra Sverige og andre land.

Saken har foreløpig over 1000 kommentarer fra folk som både disputerer budskapet og som støtter det.

- Vært forberedt
At bildene fra «Max Manus»-innspillingen kunne brukes i en slik sammenheng har filmskaperne vært forberedt på.

- Vi har ikke tenkt spesielt på YouTube, men vi tenkte at dette kunne misbrukes. Dette var noe vi snakket med Stortingets presidentskap om, sier«Max Manus»- produsent Sveinung Golimo til Side2.

LES MER: Dekorerer Stortinget med hakekors

Presidentskapet og filmprodusentene kom imidlertid frem til at det var viktigere å vise dagens generasjon hvordan det faktisk så ut under krigens dager, spesielt for den generasjonen som aldri har opplevd nazistenes inntog, og Stortinget tillot derfor at hakekorsflagget vaiet over bygningen i et par timer.

Golimo forteller også at både filmteam og politiet fryktet og var spesielt oppmerksomme på om innspillingen på Karl Johan ville tiltrekke seg ekstreme grupperinger.

- Vi og politiet tok våre forhåndsregler, sier han.

Les intervju med regissørene:

Forventet nytt krigsbråk

Mest sett gjennom tidene
«Max Manus» er i ferd med å bli en av de mest sette norske filmene noensinne med en rekordstor premierehelg der over 143.000 kinogjengere så filmen. Filmen har vekket engasjement utover debatten rundt Max Manus' person.

LES MER:- Max Manus ville snudd seg i graven

Og den har fått sin støtte fra Tikken Manus og leder av Oslogjengen, Gunnar Sønsteby.

Les vår anmeldelse av filmen:

Maximalistisk og gripende Manus

- Reaksjonene i forkant og etterkant av premieren viser at man ikke er ferdig med krigen i Norge. Debatten har høyst ulikt ståsted, slik den hadde det i Danmark da de kom med «Flammen & Citronen», sier Golimo til Side2.

- YouTubes ansvar
At bilder fra innspillingen nå brukes i nazistisk propaganda, er selvfølgelig den minst ønskede varianten, men Golimo sier filmprodusentene kan gjøre lite så lenge videomakerne ikke har tatt bilder fra selve filmen.

- Vi følger nøye med i om filmen i seg selv blir misbrukt, men vi kan gjøre lite med hva folk har filmet selv der vi har gjort filmopptak. I dette tilfellet er det jo YouTubes ansvar hva slags ytringer de vil ha på sine sider, sier Sveinung Golimo.

SE HVORDAN OSLO HAVNS EKSPLOSJONER BLE GJENSKAPT

Her sprenger Max Manus havna

1311