Max Manus - Norge 2008. Regi: Espen Sandberg og Joachim Rønning. Med: Aksel Hennie, Nicolai Cleve Broch, Agnes Kittelsen, Knut Joner, Viktoria Winge, Christian Rubeck, Ken Duken, Petter Næss, Pål Sverre Valheim Hagen

Aldersgrense: 15 år

LES OG SE FRA PREMIEREN: - Kongen er kongen!

(SIDE2): Etter å ha kjempet som frivillig under vinterkrigen i Finland vendte den unge hardhausen Max Manus hjem til Norge, rett før tyskerne marsjerte inn på Karl Johans gate.

Storfilmen om motstandsmannen forteller om hvordan han og resten av Oslogjengen distribuerte illegal propaganda og utførte sabotasjeaksjoner mot den tyske okkupasjonsmakten hele krigen igjennom. Virksomheten kulminerte med senkingen av transportskipet «Donau», men filmfortellingen inkluderer også ettervirkningene Manus fikk av sine ekstreme erfaringer, først og fremst i form av betydelige nerve- og alkoholproblemer.

God til å være hollywoodsk
«Max Manus» er på alle måter en norsk storsatsning, og det synes. I budsjett til dels og ambisjon i særs utklasser denne langt de fleste hjemlige filmproduksjoner.

Jeg er ingen tilhenger av begrepet «god til å være norsk», men teknisk sett kan man si om «Max Manus» at den også ville vært god til å være hollywoodsk. Her har man fått utrolig mye ut av ganske mye – den samme filmen ville høyst sannsynlig ha kostet flerfoldige ganger mer om den var produsert på den andre siden av Atlanteren.

Kongelig premiere:- Kongen er kongen!

Mest fascinerende er gjengivelsen av Oslo fra krigens dager, komplett med eksploderende hangarskip. Det storslåtte filmspråket er i seg selv mektig imponerende. Tilbakeblikkene til vinterkrigen er intense og vellagde.

Regissørene: Forventet nytt krigsbråk

Mye på liten plass
Til tross for at filmen allerede har møtt kritikk for å utelate både personer og hendelser fra den virkelige historien, lider «Max Manus» av å være ganske så overbefolket, og gaper muligens over litt for mange begivenheter.

Innledningen skjemmes av noen stive og dialogtunge scener hvor vi skal bli kjent med et bredt persongalleri, og flere nye karakterer introduseres underveis. Jeg savnet også å få ta skikkelig del i den strategiske motivasjonen for de ulike sabotasjehandlingene – som ofte skisseres raskt i replikkvekslinger i sekundene før de gjennomføres.

SE OGSÅ:Her sprenger Max Manus havna

I rollene som de purunge frihetskjemperne finnes et par svært velkjente skuespillere, først og fremst Aksel Hennie som Max Manus og Nicolai Cleve Broch som Gregers Gram, samt en rekke ferskere fjes – heriblant Christian Rubeck som Kolbein Lauring, Knut Joner som Gunnar Sønsteby og Agnes Kittelsen som Manus fremtidige kone Tikken.

De mer følelsesladde scenene mellom Hennie og Kittelsen er faktisk blant filmens sterkeste, så filmen imponerer ikke utelukkende når det kommer til overveldende spesialeffektmakeri. Flere av birollene bruker imidlertid litt tid på å få skuespillet på plass. Dette gjelder ikke Viktoria Winge, som gjør mye ut av rollen som norsk sekretær for Gestapo-sjef Fehmer. Men karakteren hennes forblir uforløst og burde enten fått mer eller mindre plass i fortellingen.

Spennende og gripende
Etter den keitete innledningen tar filmen seg heldigvis kraftig opp, og utvikler seg til å bli både spennende og gripende.

«Max Manus» er en seier for skuespiller Aksel Hennie. Og regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning, som begge beviser at de kan ta på seg virkelig store oppgaver. De to sistnevnte burde ha kuttet noe av krigshistoriens detaljrikdom til fordel for filmfortellingens fokus. Man kan uansett ikke fange fem års motstand på to timer film.

SE TRAILEREN HER

HTML EMBED
video_embed(11687,1);

1311