(SIDE2:) Flere hundre statister som skal forestille tyske soldater skal marsjere nedover Karl Johans gate forbi Stortinget i morgen, tirsdag. Deler av Karl Johans gate fra oversiden av Stortinget ned til Universitetsgaten vil være avstengt fra klokken 1000 og utover.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Anledningen er innspillingen av den nye store krigsfilmen «Max Manus» med Aksel Hennie i hovedrollen som krigshelten.

Så autentisk som mulig
Filmskaperne Espen Sandberg og Joachim Rønning og produsentene sendte en søknad til Stortinget der de ba om at de fikk gjenskape krigsscenen så tett opp til de historiske bildene som mulig.

LES OGSÅ: Disse skal gjenskape den norske krigsfilmen

Det har de fått. Stortingets presidentskap har på bakgrunn av dette ønsket tillatt at Stortinget dekoreres med banneret «DEUTSCHLAND SIEGT AN ALLEN FRONTEN», samt de vil la hakekorsflagget vaie over bygningen i en kort periode.

- Vi har kun fått tillatelse å ha banneret og flagget oppe fra klokken 10 til 12, sier presseansvarlig i Kulturmeglerne, Rannveig Lie til Side2.

Norges dyreste
Banneret vil henge nøyaktig der det hang i virkeligheten.

- Stortingets presidentskap har imøtekommet anmodningen fra filmprodusenten om å bidra til tidsbildet på denne måten. Forutsetningen var at at det kunne foregå på en dag som det ikke er møter i Stortinget. Filmopptakene skal være avsluttet kl. 13, heter det i en melding fra Stortinget.

- Vi har ofte søknader som vil ta opp filmer både i og utenfor Stortinget. Vi sa ja til dette fordi det er rekonstruksjon av gatebildet på den tiden og det er en seriøs film. Og fordi det finnes dokumentasjon på at det faktisk var slik det så ut, sier avdelingslederInger Inger Lorange Figved til Side2.

Hun sier saken er blitt diskutert og man selvfølgelig har tatt i betraktning at det kan komme reaksjoner.

Scenen som skal spilles inn er når tyskerne marsjerer inn i Oslo. Max Manus (Aksel Hennie) har vært og sett Filmavisen på kino og ser innmarsjen sammen med Kolbein Lauring (Christian Rubeck) da han kommer ut på gaten. Ved den berømte og gamle grønne aviskiosken midt på Karl Johans gate møter han Gunnar Sønsteby, i filmen spilt av Knut Joner.

Filmen om Max Manus blir en av Norges dyreste filmer med et budsjett på 50 millioner kroner.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!