Gå til sidens hovedinnhold

Internett løser Maya-mysterier

Nettbrukere dechiffrerer eldgamle skrifter som har vært gåter i hundrevis av år.

HTML EMBED
dos pilas

IDEOGRAM: I likhet med det japanske og kinesiske skriftspråket, består de eldgamle skriftene til mayafolket av tegn som står for et helt begrep.

Eksperter har i årevis tydet og tolket det gamle mayafolkets skrifttegn. Lik japansk og kinesisk skrift brukte mayafolket ideogram, det vil si et skrifttegn som står for et helt begrep, ikke bokstaver som representerer én lyd.

Skriften var en gåte for «de lærde» i århundrer, men fra 1950 begynte endelig ting å løsne. Men arbeidet er møysommelig og språket er, 60 år etter de første gjennombruddene, fremdeles innhyllet i mysterier.

Prosjektet til arkeologen David Stuart ved universitetet i Texas har imidlertid fått fart i sakene. Ideen hans er like effektiv som den er enkel.

- Jeg hadde alle disse boksene med notater og papirer på kontoret, og jeg ville aldri komme til å publisere hver eneste lille observasjoner jeg gjorde. Men så tenkte jeg at om jeg hadde en blogg, kunne jeg snakke om nye ting og få ut noe av det gamle materialet som støvet ned i arkivet, forteller Stuart om opprettelsen av bloggen.

Han opprettet bloggen Maya Decipherment og oppfordret både eksperter og amatører til å poste nye inskripsjoner, justere tolkninger og diskutere skriftspråket, skriver avisen The Guardian.

- Bloggen får ut nye ideer raskt, som er veldig innbydende. Du trenger ikke å vente i to år på å bli utgitt. Du har lyst til å gjøre krav på en ny idé og få kollegaer til å legge merke til den, sier arkeolog Stephen Houston ved Brown-universitetet til avisen.

Bloggen er nå fem år gammel, og nye detaljer om mayakulturen kommer fortløpende. Sist måned postet for eksempel Stuart informasjon fra et nytt utgravingssted i Guatamala som kunne tyde på at mayaene ikke hadde sitt utspring i den tidligere Olmec-kulturen, slik noen forskere har hevdet.

Andre oppdagelser som har kommet frem via bloggen er detaljer som samlet sett kan tvinge historiebøker til å bli omskrevet. Blant annet oppdaget Stuart og hans bloggfølgere at kong Yuknoom Yich'aak K'ahk' ikke døde i slaget mot Tikal-folket slik man tidligere har trodd. Skrifttolkningen viste nemlig at kongen hadde vært på besøk i Guatemala fem måneder etter at historien hadde «avlivet» ham.

En blogg på internett er tilgjengelig for alle fra de fleste steder i verden med nettilgang. Det skaper utfordringer når enkelte velger å lage bråk fremfor å delta i den faglige diskusjonen. Stuart mener likevel at fellesskapet først og fremst bidrar til å unngå feiltolkninger og følge feil spor.

Tidligere tolkninger av mayafolkets skrifter før 50-tallet ga et feilaktig inntrykk av mayene som et fredselskende folk først og frems opptatt av stjerner og astronomi. Disse tolkningene ga også grobunn for myten om at mayafolket trodde på den beryktede dommedagen 21. desember 2012.

- I virkeligheten er det stort sett tullball. De var like korrupt og ufyselige som alle andre mennesker. De utkjempet kriger, erobert terretorier og behandlet sine fiender ille. De trodde ikke på dommedag. 21. desember 2012 var bare begynnelsen på en ny «langtidskalender», skriver The Guardian.

Fremtidens historier om mayafolket kan være mer korrekt, tror arkeologen bak Maya Decipherment-bloggen.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken