Under bilutstillingen i Detroit som åpner sine dører 13. januar, vil Mazda vise seg fra en side mange nordmenn ikke kjenner, med blant annet konseptbilen Mazda Furai.

Traust
For de aller fleste er Mazda trauste familiebiler med betegnelser som 323, 626, 929 og etterhvert 3, 5 eller 6. Flere tall og modeller finnes også i Norge, men spesielt mer spennende enn konkurrentenes familiebiler kan de ikke sies å være.

Noen ganske få vet at det finnes en heftig sportsbil med en helt spesiell motor som Mazda kaller RX-serien. Noen vil huske de spesielt anonyme RX-2 til 5 fra 70-tallet. Flere vil nikke gjenkjennende til RX-7 som levde i 23 år fra 1979 og noen få husker at Mazda kom med helt ny RX-8 i 2003.

Sportsbilene
Det de aller færreste er klar over er at dette japanske bilmerket med alle de trauste familiebilene kan vise til at det i løpet av hvilken som helst week-end er flere Mazdaer, eller Mazda-drevne sportsbiler i aktive billøp i USA enn noe annet bilmerke.

Like over nyttår vil altså Mazda vise frem to av sine tøffeste biler. Den ene er en konseptbil, den andre er en ny utgave av sportsbilen RX-8.

Vinden fra øst
Konseptbilen Furai har fått navnet fra naturen. Furai skal bety noe sånt som «Lyden av vinden». Den drives av ren etanol (E100), og har en Wankel-motor på 450 hester under panseret.

Den nye RX-8 har fått fire dører og har selvfølgelig fremdeles verdens eneste serieproduserte wankelmotor under panseret.

Bølgebil
Under bilutstillingen i Detroit vil Mazda også lansere konseptbilen Taiki for første gang på det amerikanske kontinentet. Se bilder av denne bilen i karusellen under.

Les mer om bil og trafikk i Bilmagasinet