(SIDE2): Et stadig større antall fast food-restauranter fjerner de kunstige tilsetningsstoffene i maten de serverer. Tidligere har vi sett Pepsi, Chipotle, Mc Donalds, Subway og Nestlé stryke enkelte ingredienser fra lista, og nå hiver amerikanske Taco Bell og Pizza Hut seg på trenden.

Taco Bell har annonsert at de ønsker å kvitte seg med alle kunstige smakstilsettinger og fargestoffer innen året er omme, mens Pizza Hut vil kvitte seg med dem før juli er omme.

Spørsmålet er om dette tiltaket egentlig vil utgjøre en vesentlig forskjell for forbrukerne?

Fokus på ren mat

Hos Taco Bell vil 95 prosent av maten de har bli påvirket av forandringen, om man ser bort fra mat de får levert fra eksterne leverandører, som for eksempel Doritos.

- Disse forandringene vil ikke påvirke smaken du kjenner til fra Taco Bell, sier firmaet i en pressemelding.

Blant ingrediensene som blir fjernet finner vi fargetilsetningene i osten, smakstilsetningen «svart pepper» som de bruker til biffen, og maissirup med høyt fruktosenivå.

- De siste årene har det blitt stadig mer og mer fokus på å spise «ren mat», da mange mener dette vil øke sannsynligheten for et sunnere og mer næringsrikt kosthold. Det at stadig flere restaurantkjeder kutter ut kunstige smakstilsetninger og fargestoffer er nok noe de fleste vil se på som et positivt grep og som restaurantene helt klart vil bruke som en viktig del av markedsføringen, sier Silje Bjørnstad, ernæringsfaglig rådgiver og journalist i Side2.

Fortsatt mye fett

Tilsetningsstoffer eller E-stoffer er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt mat for å gi en bestemt konsistens, få et bestemt utseende, eller øke holdbarheten. I Norge må alle tilsetningsstoffer være godkjent av Mattilsynet, og alle stoffene skal være vurdert ut fra at bruken ikke kan gi helserisiko, skjule dårlig kvalitet eller villede forbrukeren.

- I Norge blir ikke ingredienser som salt, sukker og krydder sett på som tilsetningsstoffer. Det at fastfood-kjedene kutter tilsetningsstoffene trenger ikke være synonymt med det at maten blir sunnere. Så det er fortsatt stor mulighet for at et måltid fra en fast food-restaurant fremdeles vil inneholde store mengder salt, sukker og fett, påpeker Bjørnstad.

- Selv om et produkt ikke inneholder smakstilsetninger eller fargestoffer trenger ikke dette å være synonymt med at at måltidet bidrar med gode næringsstoffer som kroppen trenger. Det at man kutter de kunstige smakstilsetningene vil ikke påvirke matens innhold av kilokalorier, fett, salt eller sukker, forklarer ernæringsrådgiveren, før hun legger til:

- Med andre ord vil ikke et slikt tiltak revolusjonere næringsinnholdet i typisk fastfood-mat. Når det er sagt så kan pizza og hamburgere fint inngå i et sunt og variert kosthold, men da er det mye bedre å lage sine egne varianter hvor du selv kan påvirke næringsinnholdet, og ha full oversikt over ingrediensene du spiser.