Gå til sidens hovedinnhold

Strengelek med den største

Verdens største jazzpianist McCoy Tyner gjør han noe han aldri har gjort før.

McCoy Tyner
Guitars
Half Note Records/McCoy Tyner Music/Bonnier Amigo

McCoy Tyner har akkurat runda 70 og er fortsatt like heftig og original i selskap med de 88 tangentene. Helt siden han slo gjennom med John Coltranes legendariske kvartett på begynnelsen av 60-tallet, har Tyner hatt en unik posisjon blant pianister og med hans ferskeste visittkort i hånda – eller i ørene – er det ingenting som tyder på at han har tenkt å abdisere.

McCoy – han er en av de vi har «lov» å være på fornavn med – etablerte seg med et særdeles kraftfullt og spenstig uttrykkk. Sjøl om det er mange opp gjennom åra som har prøvd å gjenskape «venstrehånda til McCoy»– som ofte har hørt ut som et sterkt musikalsk bombenedslag – så er det fortsatt ingen som har vært i nærheten og det er slik den dag i dag at det tar kun kort tid å slå fast at det er McCoy vi har med å gjøre.

Denne gangen ville McCoy gjøre noe helt nytt og av uforklarlige årsaker så hadde han aldri samarbeida med gitarister tidligere. Sammen med et superkomp med Ron Carter på bass og Jack DeJohnette på trommer, blei dette historiske dokumentet unnfanfa i løpet av to dager og ikke mindre enn fem strålende strengelekere blei invitert.

Fem gitarister er enn sannhet med modifikasjoner: Den fantastiske banjoisten Bela Fleck er blant de fem og ellers medvirker Bill Frisell, Marc Ribot, John Scofield og Derek Trucks. Det betyr plektereførere – Trucks bruker forresten ikke plekter – som kommer fra helt forskjellige musikalske utgangspunkt det være seg frijazz, bluegrass, blues eller hvor det enn måtte være.

Felles for alle er at de tydeligvis har en voldsom respekt for McCoy, men etter svært korte øvelser eller bare samtaler fant de likevel ut av det og de 14 spora gir oss strålende eksempler på samarbeid over hva det enn skulle være av grenser. Her får vi alt fra helt frie saker med sjefen og Ribot til McCoys låter og kjente standardlåter og nesten alt er like spennende.

Dessuten får vi også en dvd der vi får følge litt av forberedelsene til alle fem «gjestene» og ei låt med hver av dem.

McCoy Tyner viser oss her at han fortsatt holder fana høyt og det er mer enn interessant å følge fem av klodens fremste strengeherrer i tett samarbeid med mesteren.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken