(SIDE2): Fysen på en burger fra McDonalds? Kanskje ikke så mye etter å ha lest hvordan det gjøres på hurtigmatkjeden i Sverige.

Det er Svensk Television som har laget dokumentaren «McFusk & Co», som sendes på SVT 16. mai. Her avsløres det at gammel mat merkes om og at mat som skulle vært kastet, brukes i menyene.

Og ifølge dokumentarfilmen er ommerkingen systematisk. Ansatte sier de er beordret til å jukse med maten av sine arbeidsledere.

Siste fra Side2? Sjekk forsiden her!

Blir liggende
Ifølge McDonalds egne retningslinjer for kvalitetskrav skal ikke en burger ligge lenger i varmeskapet enn ti minutter før den kastes. Når tiden har gått, vil det begynne å lyse rødt for å hjelpe de ansatte å huske tiden. Ifølge ansatte SVT har snakket med, ble burgere ofte liggende opptil to timer.

- Når det lyste rødt, hendte det ofte at noen trykket på knappen slik at det begynte å lyse grønt igjen. Hamburgerne kunne ligge i varmeskapet i opptil to timer når det var som verst, sier Annelie Blixt, en tidligere ansatt.

Har du fått gammel mat hos burgerkjeden eller jobbet i en hurtigmatkjede der triksing med datoer og ommerking har vært normen? Kontakt side2-redaksjonen på mail

SVT har snakket med flere hundre nåværende og tidligere ansatte og gjort stikkprøver på 48 av hamburgerkjedens restauranter i Sverige. I 37 tilfeller fant man en eller annen form for ommerking av mat.

- Reglene følges
De samme retningslinjene og krav til McDonaldsmaten gjelder også i Norge.

- Selvfølgelig følges retningslinjene her, hvis ikke er det uakseptabelt, sier informasjonsdirektør i McDonalds, Margaret Brusletto til Side2, og legger til at alle er pålagt å følge kravene.

Hun vil derimot ikke kommentere den svenske dokumentaren.

- Jeg har ikke sett den og aner ikke hvordan ting fremstilles i den. Derfor vil jeg ikke kommentere, sier Brusletto, som sier hun selvsagt skal se dokumentaren når den sendes på SVT søndag.

Merker på ny
I tillegg til å holde burgeren varm i lang tid over det som er egne retningslinjer, fant SVT også at kyllingsalaten og enkelte bakevarer ble merket på ny.

- Jeg ble bedt om å ta inn alle doughnuts på kjøkkenet. Der ble de merket med ny dato, forteller Max Rönblom som tidligere var ansatt i McDonalds i Norrland.

Personalsjef i McDonalds Sverige, Lotta Björk, sier hun er forbannet over å høre hva dokumentaren har avdekket.

- Dette er uakseptabelt, våre gjester kommer til oss for å spise mat, vår forretningsidé er å selge varm og god mat raskt. Det skal man kunne forvente seg som gjest, sier hun til SVT.

HTML EMBED
window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: 'your app id', status: true, cookie: true, xfbml: true}); }; (function() { var e = document.createElement('script'); e.async = true; e.src = document.location.protocol + '//connect.facebook.net/en_US/all.js'; document.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());
HTML EMBED