Miljøpartiet De Grønne får drahjelp av norsk-franske Eva Joly i valgkampen. Joly, som er medlem av EU-parlamentet og i 2012 stilte for de franske De Grønne i presidentvalget, kommer søndag til Oslo for å delta i en debatt om omstillingen til et bærekraftig samfunn.

Det opplyser Miljøpartiet De Grønne i en pressemelding. Debatten arrangeres av Det Norske Studentersamfund og Grønne Studenter på Chateu Neuf.

Vil fase ut oljen
Partiet går til valg blant annet på å fase ut oljeindustrien i løpet av 20 år og øremerke deler av kapitalen i oljefondet til forskning og investering innen energi, infrastruktur, klimatilpasning og grønt næringsliv.

Eva Joly stiller seg bak forslagene til det norske søsterpartiet og krever at oljefondet må bli grønnere.

- Rovdrift på naturressurser
- Våre sparepenger benyttes til å drive rovdrift på verdens naturressurser, bryte menneskerettigheter og forverre klimaendringene. Dette må ta slutt. Oljefondet trenger et mandat for å investere i bærekraftig utvikling, sier hun ifølge pressemeldingen.

I panelet som skal diskutere et bærekraftig samfunn i Oslo søndag sitter foruten Joly også Finlands utviklingsminister Heidi Anneli Hautala (De Grønne), og Rasmus Hansson, listetopp for Miljøpartiet De Grønne i Oslo.

Betale for å la oljen ligge?
Joly trekker fram Yasuni-nasjonalpark i Ecuador som et eksempel på sårbare områder der Norge - hvis man ønsker - kunne ha spilt en avgjørende rolle.

- Se på de unike naturområdene i Yasuni, som nå kan bli ødelagt for all fremtid. Norge kunne med enkelthet ha betalt de 3,6 milliarder dollar Ecuador har bedt om for å la olje ligge. Dette er god miljø- og utviklingspolitikk, der klodens rikeste oljenasjon tar sitt ansvar for fremtidens generasjoner, hevder Joly.

Da Miljøpartiet De Grønne avholdt sitt landsmøte i vår, var Joly gjest. Hun uttalte da at verden trenger at Norge får et grønt fokus.

- De grønne partiene er en helt nødvendig stemme for solidaritet og miljø i det politiske landskapet i Frankrike, Tyskland, Finland og Sverige. Nå er også Norge i ferd med å få et sterkt, grønt parti på Stortinget. Det gjelder å stemme grønt, med tanke på barn og barnebarn, sier hun.

Eva Joly er født i Norge. Hun er tidligere forhørsdommer og korrupsjonsjeger. Hun ble valgt inn i EU-parlamentet for valgforbundet Europe Écologie i 2009 og er Leder for Utviklingskomiteen i EU-parlamentet. Hun var kandidat til presidentvalget i Frankrike i 2012 for partiet Europe Écologie Les Verts.

Joly har uttalt at hun tror Miljøpartiet De Grønne kan få ti mandater ved stortingsvalget, men meningsmålingene spriker. Partiets oppslutning har svingt både over og under sperregrensen.

Fredagens måling fra InFact for VG gir Miljøpartiet De Grønne en oppslutning på 3,6 prosent og én representant, forøvrig samme mandatresultat som SV og Rødt på denne målingen.

Les også:

VALG 2013: Følg valgkampsnakket på Nettavisens liveblogg. Delta i strømmen med hashtag #Valg13

HTML EMBED