(SIDE2:) De amerikanske forskerne ved The Whittemore Peterson Institute har undersøkt flere tusen pasienter med ME eller utmattelsessyndrom.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

Vanskelig diagnose
Ofte har disse pasientene vanskelig for både å få diagnose og for å bli trodd. Det strides om hvor mye av tilstanden som er fysisk og hvor mye som «sitter i hodet». Sikkert er det imidlertid at for ME-pasienter oppfattes sykdommen som veldig fysisk.

Forskerne ved The Whittemore Peterson Institute har funnet at 67 prosent av pasientene de undersøkte hadde retroviruset XMRV. De mener derfor at viruset er en bidragsyter til at folk får ME.

LES OGSÅ: Dette er utmattelsessyndrom

Retrovirus forårsaker nevrologiske symptomer, kan bidra til kreft og er kjent i blant annet prostatakreftforskning. Virusene kan også gi svekket immunforsvar.

Et skritt videre
Resultatet, publisert i tidsskriftet Science, antyder at forskerne kan ha kommet et steg videre i forskningen rundt ME, melder BBC.

Årsakene til ME regnes som mange. Men om forskningen viser seg å stemme, kan det være et skritt i retning av en diagnostisk test, noe som kan hjelpe mange.

Legen Richard Grunewald, som jobber med ME i Storbritannia, sier imidlertid at han er skeptisk.

– Ideen om at det er én årsak til ME, er ikke noe som vinner gjenhør blant de som jobber med det til daglig, mener han.