Gå til sidens hovedinnhold

Ny sjanse for sjarmerende elever

«Med blanke ark» gir åtte elever muligheten til å bli bedre på skolen.

(SIDE2:)Med blanke ark - TVNorge, 2009. Premiere 6. september klokken 21.30.

Anmeldelsen er basert på de to første episodene.

Mange elever sliter i den norske skolen. Undervisningen er sjelden tilpasset hver enkelt elev, og i stedet må elevene tilpasse seg undervisningen. Men noen elever klarer ikke denne tilpasningen og faller utenfor.

Dette gjelder de åtte elvene i TVNorge-serien «Med blanke ark». Niendeklassingene fra fire ulike skoler i Norge har problemer med å følge med i timene, og flere av dem ligger fortsatt på barneskolenivå i norsk og matte.

Men nå får de muligheten til å komme på nivå med resten av klassen. Med hjelp av lærer Håvard Tjora skal elevene gjennom et nytt undervisningsopplegg som skal gjøre dem bedre på skolen.

Første episode fungerer som en introduksjon til opplegget. De åtte elevene får bli med Håvard på leir, hvor han kartlegger hvordan de ligger an i de to fagene og på hvilken måte de selv lærer best.

Vi blir kjent med åtte svært sjarmerende elever, og vi heier på dem fra første stund. Det er tydelig at de veldig gjerne vil bli bedre på skolen, og de viser alle stor selvinnsikt. Det er rørende å se hvor lite ros som skal til for å bedre selvtilliten betraktelig, og Håvards undervisningsopplegg virker både spennende og interessant.

Elevenes dager på leiren er underholdende å følge for oss som TV-seere. Fordi man liker både elever og læreren så godt, er det gøy å se forbedringer. Og måten programmet er lagt opp på - med en blanding av elevene på leiren og intervjuer med elever, lærere og eksperter - fungerer godt.

Dessverre er ikke andre episode like spennende.

Da elevene har dratt hjem fra leiren, skal lærer Håvard besøke dem på skolen i en uke av gangen. Han begynner med Vikhammer skole i Malvik, Sør-Trøndelag, hvor Thea og Matthias er elever.

Uken begynner med en omorganisering av klasserommet og en presentasjon av de nye læringsmetodene. Nå skal brøk og grammatikk læres med lek, og kjedelige timer med opplesning fra bøkene er over.

Dette vil være en glimrende TV-serie å vise lærerstudenter og på skoler, men for et vanlig TV-publikum blir det fort kjedelig.

Hadde programmet vært kuttet ned til en halvtime ville det trolig vært mye artigere å følge. For nettopp lengden på programmet er det største problemet. Elevene viser stor vilje og forbedring, men noe særlig mer skjer ikke. Derfor blir det altfor mye gjentakelser. Både i form av tilbakeblikk på ting som har skjedd tidligere og ved at vi gang på gang får høre at elevene sliter med vanlig læring, men syns det er morsomt med denne nye læringsformen.

Men dette til tross, «Med blanke ark» er et program det absolutt kan være verdt å følge. Programmet passer definitivt best for foreldre med barn i skolen, lærere og lærerstudenter. Men også andre som er interessert i skole og læring vil kunne ha glede av programmet.

Reklame

United-legenden håper Solskjær henter Haaland til Old Trafford

Kommentarer til denne saken