Gå til sidens hovedinnhold

Med Gud på sin side

Statsminister Kjell Magne Bondevik løste et problem, men skapte et nytt, da han påberopte seg Gud og sin samvittighet for å berge Norge unna en krise i forholdet til USA.

I boken «En frelser, en prest og en satan» beskriver TV 2 Nettavisens utenrikssjef Ole Berthelsen hvordan presten Bondevik klarte å balansere på slak linje i konflikten mellom Norge og USA før invasjonen i Irak.

Dilemmaet var enkelt: Norge kunne ikke støtte en invasjon som ikke var støttet av FN - samtidig som landet ikke ville inn i en konflikt med vår viktigste sikkerhetspolitiske allierte.

Statministeren fant løsningen i Gud. I en privat samtale med USAs president George W. Bush forklarte Bondevik at hans religiøse tro gjorde at han ikke hadde samvittighet til å støtte USAs invasjonsplan.

- Du er en mann av Gud, og jeg liker å se meg selv som det samme, svarte Bush, og slapp Norge ut av fellen.

Bondevik reddet Norge fra en ødeleggende konflikt med USA, men skapte samtidig grobunn for en rekke fremtidige problemer. Kritikerne var raskt på banen: Nå må Norge få en jøde, en ateist og en muslim inn i regjeringen hvis man skal løse problemer med det religiøse kortet.

Ingen kan være forbauset over at en politiker fra Kristelig Folkeparti ønsker å blande politikk og religion. Det er heller ikke første gang. Fremdeles husker mange Bondeviks famøse utsagn om at Israel har Gud på sin side.

I valgkampen kler det kanskje en KrF-politiker, men det virker neppe samlende for en statsministerkandidat som også skal regjere over de vantro. Derfor er det ikke underlig at Bondevik nå forsøker å redusere betydningen religion spilte i denne saken.

Internasjonalt spørs det også hvor fornuftig det er for Norge at statsministeren risikerer å bli regnet som en religiøs fundamentalist. Mange av de alvorligste konfliktene i verden bunner nettopp i religiøs uenighet. Norge har til nå kunnet spille en uavhengig rolle i mange slike konflikter, men Bondeviks utspill kan fort true den posisjonen.

Har du Gud på din side, har du samtidig endel motstandere.

Var det lurt av Bondevik å spille på sin gudstro, eller skapte han langsiktige problemer for Norge? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her).

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken