Gå til sidens hovedinnhold

Med linse for å drepe

Paparazziene er der når kjendisene ikke aner det. Se snikbildene de tar og finn ut hvordan de jobber.

(Side2:) Paparazzi-fotografer har de siste årene fått et stadig større fokus. Fotografer som tar bilder av kjendiser når de minst aner det. Vi har sett nærmere på fenomenet og latt vår fotograf fortelle deg hvordan de gjør det.

Ordet paparazzi ble først brukt etter Federico Fellins «La Dolce Vita» i 1960. En av karakterene var en fotograf som het Signore Paparazzo. Ordet paparazzo er entall av paparazzi, og kommer fra en italiensk dialekt og betyr en spesielt plagsom myggtype.

Se eksempler på paparazzi-bilder fra det siste året i karusellen nederst i saken

I enkelte land har man laget lover mot paparazzi-fotografering. I Tyskland og Frankrike har man prøvd å innføre lover som krever at man får tillatelse av de som er fotografert før man publiserer bildene.

Ett nytt ord har også dukket opp den siste tiden for de som tar snikbilder med mobiltelefoner - waparazzi.

Dette bruker de
- De fleste paparazzier bruker en Canon EOS 1D Mark II N, de fleste har faktisk to kameraer med en del forskjellige linser, sier Side2s fotograf Paul Weaver.

- Linsene de har er svært mange, og de fleste har en bærbar PC med seg slik at de kan laste opp bildene med en eneste gang. Enten det, eller en PDA og mobil hvor de kan sende bildene direkte ut på nettet.

- I tillegg finnes det knapt en paparazzi som ikke har med seg en liten stige der de er, forteller Paul.

Brukes av kjendisene
Det har vært flere avsløringer hvor kjendiser har brukt paparazzier for å styrke sin egen popularitet. Kjendiser som av en eller annen grunn har vært ute av medienes søkelys har betalt fotografene for å ta «hemmelige bilder» av dem for at de igjen skal komme på forsider.

- Dette er ikke noe fenomen i Norge slik det er nå, sier Gaute Tyssebotn i Side2. Det finnes selvfølgelig eksempler på kjendiser eller managere som tar kontakt for å få oppmerksomhet eller fortelle oss noe, men de paparazzibildene som tas i Norge er stort sett av privatpersoner.

Tone Damli Aaberge
To av de norske kjendisene som har vært utsatt for private paparazzifotografer er Rune Rudberg og Tone Damli Aaberge. Tone fikk bildene av seg selv på solferie publisert av Aktuell Rapport. Hun mener likevel at det ikke skal påvirke hvordan hun oppfører seg.

- Uansett synes jeg ikke det er noen krise. Jeg tror alle har sett et par 18 år gamle pupper før, uttalte Sogndal-jenta til VG Nett

Rune Rudberg
Rudberg sa når bildene av han i en relativt privat situasjon at han ikke bekymrer seg så mye om at det høyst private nakenbildet er spredt via e-post og MMS.

- Bildet bekymrer jeg meg ikke så mye om. Det jeg synes er trist er at VG slår det opp så mye. Oppslaget er en større belastning enn bildene. Spørsmålet er om dette er en stå stor nyhet, sier han.

Han avviste også at han selv hadde spredt bildene

- Bildet er rett og slett sjålet fra kjæresten min sin mobil, sa Rudberg til Nettavisen.

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser