Gå til sidens hovedinnhold

Medisin kan gi misdannelser

Blodtrykksmedisin kan føre til misdannelser hos fosteret.

Tiligere har man ikke knyttet noen fare til bruk av medikamenter i svangerskapet. Nå viser det seg at gravide kvinner som tar blodtrykksmedisin av typen ACE-hemmere, har økt risiko for å føde barn med misdannelser. Dette blir hevdet i en stor amerikansk undersøkelse.

Ifølge avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk får mellom 6 og 10 prosent av kvinner høyt blodtrykk i løpet av svangerskapet. Selv om det står på pakningen at ACE-hemmere ikke skal taes av gravide kvinner, og at det er risiko for blant annet nyreskade hos fosteret ved eksponering spesielt i 2. eller 3. trimester, har forskere til nå visst lite om effekten på fostre, sier han til mozon.no.

Madsen råder også gravide kvinner som trenger blodtrykksmedisin til å velge noe annet enn ACE-hemmere. To gode alternativer er kalsiumblokkere og betablokkere.

I den amerikanske studien undersøkte forskerne 29.507 barn. Av disse hadde 411 mødre som tok blodtrykksmedisin minst én gang i løpet av første trimester. 209 tok ACE-hemmere. Rundt 7 prosent av barna som var eksponert for ACE-hemmere, utviklet alvorlige misdannelser.

Den amerikanske studien er publisert i tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken