(SIDE2:) For en tid tilbake var det fokus på såkalt hjernedop. Debatten om det både er sunt og ikke minst etisk forsvarlig å bruke medisiner for å fremme egne akademiske prestasjoner, har også gått her hjemme. Her i Norge antas det at bruken er svært liten, men det finnes så langt ingen oversikt over eventuell bruk av såkalt prestasjonsfremmede midler i pilleform blant studenter, skriver forskning.no.
Mer fra Side2. no: Besøk forsiden
I USA er det imidlertid blitt ganske vanlig at studenter på universitetet tar såkalt hjernedop for å komme seg gjennom et tøft studium og være mer skjerpet på eksamener.
Ingen kontroll
Pillene som brukes er opprinnelig ment å behandle sykdommer som Alzheimers, høyt blodtrykk, ADHD og søvnproblemer, men kan skaffes over nettet. Medisinen er i seg selv trygg om den brukes av de som har behov for dem og har fått godskrevet riktig dose av legen. For andre, som ikke lider av ovennevnte lidelser, vil medisinen virke skjerpende og gjøre at man i noen tilfeller får større arbeidskapasitet.
Problemet i land som USA og Storbritannia er at det heller ikke til dags dato finnes noen stor oversikt over denne ulovlige bruken.
The Daily Mail skriver at bruken av såkalt hjernedop nå sprer seg i de yngre årsklassene fra 16 - 18 år. i Storbritannia. Og nå har forskerne begynt å interessere seg for virkningene bruken har på så unge mennesker.
Årsaken er at de mistenker at unge mennesker tar langt høyere doser enn det som er anbefalt, selv om de kun bruker medisinen nå og da.
Søvnløshet
Tidligere helseminister, Lord Darzi of Denham, skal nå lede en studie ved Imperial College i London for å finne ut mer om denne bruken og effekten av den. Kjente bieffekter er søvnløshet, depresjon og enkelte ganger nesten psykotiske tilstander.
Enkelte eksperter jobber etter teorien at store doser på friske tenåringshjerner kan forårsake skader i hjernen. Medisinen kan også gjøre tenåringene avhengige. Grunnen er at enkelte medisiner høyner dopaminverdiene.
Dopamin sitter i «belønnelsessenteret» i hjernen og utløses når vi har sex. spiser god mat eller bruker dop. Og vi er laget slik at vi gjerne ønsker å oppleve følelse av glede og belønning flere ganger.
Både leger og forskere advarer mot uovervåket bruk av hjernedop, og sier at doser av for eksempel ADHD-medisinen Ritalin kun fungerer om dosene er riktige.
- Ekstra dopaminproduksjon kan føre til at blodet flyter tregere til hjernen og over tid kan dette gi skader, sier psykiater Daniel Amen I Fellow of the American Psychiatric Association til The Daily Mail.