Gå til sidens hovedinnhold

- Meget komfortable

Uroen farer over aksjemarkedet, men Flex LNG ønsker likevel hente én milliard kroner.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Uroen i finansmarkedet til tross det nystartede norske selskapet Flex LNG har gitt tilretteleggerne Pareto og SEB Enskilda oppgaven med å hente 170 millioner dollar eller drøyt 990 milioner kroner i en emisjon. Det nystartede Meglerhuset Arctic Securities bistår også med å hente inn pengene.

NA24 - din næringslivsavis

Komfortable
Administrerende direktør Philip Fjeld mener dagens situasjon er utfordrerende, men har fått gode tilbakemeldinger i markedet.

- Vi er meget komfortable med situasjonen, sier Fjeld til NA24.

De siste ukene har det oppstått en tillitskrise i kredittmarkedet. Svake betalere i USA som sitter på det som på finanspråket kalles råtne lån eller subprime har rystet finansmarkedene. Banker, fond og andre institusjoner som er eksponert mot disse lånene begynner å slite med utviklingen. Enkelte er nå urolige for at det vil slå svært uheldig ut på resultatene. Frykten er at situasjonen skal forplante seg til veksttakten til verdens største økonomi.

Turbulente tider
Aksjemarkedet har blitt sendt inn i en turbulent periode der kraftige kursutslag er blitt daglig kost. Aksjene har falt i verdi og milliarder har gått tapt. Deler av obligasjonsmarkedet har tørket helt inn og investorene har mistet noe av appetitten på risiko. Dermed har det blitt vanskelig med å finansiere oppkjøp og hente penger i form av emisjoner.

Flex LNG er blant de 115 selskapene som presenterer seg for inviterte på Paretos olje- og offshorekonferanse på Holmenkollen Park Hotel. De skiller seg likevel ut. De er først ute med å satse på flytende produksjons- og lagringsskip som retter seg med flytende naturgass (LNG).

Røkke er med
Selskapet har allerede flere kjente navn på aksjonærlisten. Kjell Inge Røkke er representert gjennom Aker Captial med en eierandel på 16 prosent, mens Tor Aksel Voldberg sitter med 3,9 prosent. Ellers domineres eiersiden av meklerkontoer tilhørende store institusjonelle aktører som Morgan Stanley og Deutsche Bank.

Eiersiden vil likevel endre seg noe i forbindelse med emisjonen. Da skal det kommer flere mindre aksjonærer inn.

Fjeld sier til NA24 at de likevel kommer til å være et selskap for de store. Institusjonelle investorer er blant dem som vil være å finne på aksjonærlistene fremover også.

I dag er de notert på OTC-listen til Norges Fondsmeglerforbund, men Flex LNG sikter snart på Oslo Axesslisten.

Prøver igjen
Pengene Flex LNG venter å få inn gjennom emisjonen skal finansiere delbetalingen av selskapets to første flytende LNG-produksjonsanlegg. Disse to bygges ved Samsung Heavy Industries og er ventet levert i fjerde kvartal 2010 og i andre kvartal 2011. I tillegg har selskapet opsjoner på å få bygget flere skip ved samme verft. De to skipene koster til sammen 430 millioner dollar eller rundt 2,5 milliarder kroner med dagens dollarkurs.

Inntektene skal komme rett etter at det første skipet er levert. Forretningsmodellen viser at inntektene skal komme fra to områder. Blant annet gjennom dagrater som de ordinære flytende produksjonsskipene baserer seg på. I tillegg vil de delta på markedsføringen og salg den flytende gassen. Dermed kan de profittere på stigende gasspriser.

Tidligere har de prøvd å hente drøyt 1,2 milliarder kroner, men måtte ifølge Finansavisen nøye seg med rundt halvparten. I sin presentasjon skriver selskapet at de fikk inn rundt 50 millioner dollar eller rundt 300 millioner kroner i mars i år. Markedsverdien på Flex LNG er på 514,5 millioner kroner.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren