Gå til sidens hovedinnhold

- Meldeplikt er meningsløst

Bare timer etter at biltyven ble løslatt mot meldeplikt av tingretten, var han i gang igjen.

(iBergen.no) - Domstolen overvurderer effekten av meldeplikt, mener politijurist.

To såkalte kjenninger av politiet framstilles for varetektsfengsling i Bergen tingrett tirsdag, begge siktet for innbrudd. Politiet mistenker den ene, en mann i 30-årene, for å ha brutt seg inn i flere biler, mens den andre ble tatt på fersken da han nyttårsaften brøt seg inn i en kafè.

Mistenker lang liste
Foruten å være siktet for vinningsforbrytelser, har mennene til felles at de begge for kort tid siden ble løslatt fra varetekt mot meldeplikt. I tiden som fulgte har listen over nye lovbrudd vokst seg større.

- I en bil mannen i 30-årene disponerer fant politiet en del tjuvgods som kunne knyttes til tre bilinnbrudd. Men vi mistenker at han kan stå bak langt flere. Den andre siktede ble tatt på stedet da han gjorde innbrudd, sier politijurist Helge Vigerust til iBergen.no. Han er aktor i begge fengslingsmøtene i Bergen tingrett.

Løslatt av retten
Senest 16. desember 2006 ble den påståtte biltyven forsøkt fengslet nettopp for bilinnbrudd. Men Bergen tingrett var ikke enig i politiets påstander om at den tidligere vinningsdømte mannen ville gjenta sine lovbrudd, og løslot ham mot meldeplikt. Også den andre siktede slapp fri nylig, da politiet bestemte seg for å løslate ham mot daglig meldeplikt.

- Men det å komme inn på politistasjonen og melde seg for politiet tar gjerne et halvt minutt. Etter det har vedkommende 23 timer og 59 minutter til å gjøre nye lovbrudd. Meldeplikt er et virkemiddel med beskjeden rekkevidde, langt mindre enn det domstolene forstår, sier Vigerust som er ingen tilhenger av meldeplikt.

- Nytteløst
- Vår erfaring er at det kan ha en hensikt overfor personer som ikke vanligvis begår lovbrudd, men har gjort noe i fylla. Men for bløffere og amfetaminbrukere kan det være meningsløst. Derfor vurderer vi bruken av meldeplikt fra person til person, mens domstolene åpenbart har en feilaktig oppfatning av hva det innebærer.

Mannen i 30-årene er domfelt 21 ganger tidligere, for vinning og narkotika. Også den andre siktede er tidligere domfelt og karakteriseres som «gjenganger». Begge vil begjært fengslet på bakgrunn av gjentakelsesfaren, og har tildels tilstått forholdene de er siktet for.

Les flere nyheter på iBergen.no