(SIDE2): - Det er grunn til å frykte at falsk trygghet kan forårsake sykdommer, helseplager og manglende forsiktighet blant forbrukere, sier forfatter Niels Christian Geelmuyden til Side2.

Og legger til:

- Falsk trygghet har også den skyggeside at den motvirker tiltak som vil kunne gjøre drikkevarene rene og trygge.

Hans nye bok Sannheten i glasset - Hva er det vi drikker? har ikke uventet skapt debatt, og fått matmyndighetene på banen og Geelmuyden mener i stor grad at matmyndighetene i Norge gir forbrukerne en falsk trygghet.

Boka hans er en oppfølger til hans forrige bok Sannheten på bordet som kom i 2013.

Selv forteller han at ambisjon har vært å gjøre valgene til forbrukerne enklere og vi spurte ham derfor om hva han mener er de viktigste grepene vi kan gjøre i dag.

LES OGSÅ: Her er mat-verstingene

LES OGSÅ: Tre grunner til å kutte lettbrusen

1. Velg økologisk

- Det er gjennomgående lurt å velge økologiske drikkevarer. Ikke bare for å redusere mengdene av sprøytemiddelrester. De inneholder sjelden eller aldri kunstige tilsetningsstoffer. Mange studier tyder også på at slike drikkevarer inneholder flere gunstige næringsstoffer og færre skadelige tungmetaller.

2. Velg springvann fremfor flaskevann

- Det er lurt å velge springvann fremfor flaskevann. Dels fordi mye av flaskevannet er springvann. Dels fordi en stor del av flaskevannet ikke ville blitt godkjent som springvann. Dels fordi flaskevann er tusen ganger dyrere, dels fordi det kan inneholde uheldige plaststoffer fra emballasjen og dels fordi flaskevann krever tusen ganger så mye energi.

3. Begrens inntaket av noen typer drikke

- Som brus, lettbrus, energidrikker og melk.

Brus, lettbrus og energidrikker sier seg kanskje i stor grad selv, men hvorfor mener du man bør være så påpasselig med melk?

- Det er påvist i mange studier gjennom flere tiår at inntak av melk i sterk grad øker risikoen for hjerte-karsykdommer, bruddskader og kreft. Særlig øker risikoen for de hormonelle kreftformene i bryster, testikler, prostata og eggstokker og Norge ligger dessverre allerede i verdenstoppen når det gjelder to av disse kreftformene.

4. Velg villfisk

- Hvis du spiser fisk, er det lurt å velge fisk som har levd i frihet og selv fått bestemme hva den skal spise. Villfisk kan også inneholde miljøgifter, men er ikke blitt medisinert, vaksinert, fôret med giftsprøytede planter eller utsatt for organisert mishandling i fangenskap.

5. Reduser inntaket av kjøtt

- Det er gunstig for dyrene, naturen, klimaet og din egen helse å redusere inntaket av kjøtt. Eller som Michael Pollan sier: «Spis mat. Ikke så mye. Mest planter.» De syv ordene kommer man langt med.

(Michael Pollan er en amerikansk forfatter, journalist og foredragsholder som har skrevet en rekke anerkjente mat- og helsebøker som har vunnet flere priser i USA. Journ.anm)