Gå til sidens hovedinnhold

Norge i finalen!

Gratulerer! Norge er i finalen i Melodi Grand Prix. Les alt om Marias og Miras reaksjoner - og deres elleville gledeshyl.

(SIDE2): Europa har talt. Maria Haukaas Storeng ga alt på scenen, og imponerte seerne. Norge klarte å kapre siste plass i finalen i Melodi Grand Prix!

- Jeg er veldig takknemlig for alle som har stemt på meg, sier Maria etter suksessen natt til onsdag.

Det ble på en pressekonferanse i natt klart at Norge skal opptre sist av alle bidragene i den internasjonale finalen lørdag.

Både Mira Craig, som er låtskriver, og Maria Haukaas Storeng satte i kraftige gledeshyl da de forsto at de får æren av å avrunde finalesendingen.

Her er finalistene

Hellas
Romania
Bosnia-Herzegovina
Finland
Israel
Aserbajdsjan
Armenia
Russland
Polen

...og selvsagt: Norge!

- Jeg kunne nesten ikke høre meg selv på grunn av jubelen i salen, sa Maria etter at avgjørelsen falt.

Manager Mads Rogde satt ved Marias side da semifinalistene ble presentert, og han har aldri før hørt Senja-jenta så grov i målet.

- Maria er veldig glad. Hun er kjempeglad. Det var som dere så selv, det mest nervepirrende vi har vært med på, i norsk Grand Prix-historie vil jeg påstå. Maria bannet utrolig mye. Det var gloser fra Senja jeg aldri har hørt fra henne før, sier Rogde til Side2.

Ulidelig
Samtlige av de ni andre finalistene ble ropt opp før Norge, og spenningen økte sekund for sekund mens både tilhørerne i salen og kommentatorene krysset fingrene for at Norge skulle få en plass i finalen.

- Det var helt ulidelig å vente på at vi ble oppropt som det tiende landet, sier Per Sundnes.

Kommentator Hanne Hoftun holdt også på å miste besinnelsen mens de serbiske programlederne ventet i det lengste med å rope opp navnet på den siste finaleplassen.

- Dette var da unødvendig! utbrøt hun synlig irritert på direkten.

Ungikk skandale
Men så kom gledesnyheten: Vi er sikret finaleplass! Europa har tydeligvis tro på vårt sjarmerende Melodi Grand Prix-bidrag, og ga oss nok stemmer til at vi endelig får en sjanse i finalen.

Svenskene fulgte det nervepirrende dramaet tett, til tross for at deres egen Charlotte Perrelli først deltar i torsdagens semifinale.

Aftonbladets lesere mener Norges avansement var høyst fortjent. I en avstemming blant nettutgavens lesere fikk Maria 23,8 prosent av stemmene, fulgt av Finland med 15,6 prosent og Hellas med 9,8.

Også i svenske Expressen har Marias suksess fått stor omtale.

- Dette var nervepirrende! fastslår avisen og påpeker at Norge er favoritt.

Side2 har tidligere skrevet at det vil være en skandale hvis ikke Maria gikk videre i kveldens semifinale i Grand Prix.

Kun 10 land fikk gå videre til finalen, og etter Marias innsats på scenen tirsdag kveld pekte alt i retning av finaleplass på det norske sjarmtrollet.

Kalkunen kræsjlandet
En av de store forhåndfavorittene, Irlands Dustin The Turkey, klarte ikke å sjarmere publikum. Den ironiserende tøydukka ble buet ut etter endt nummer, og da stemmene ble telt opp var det klart at heller ikke resten av Europa syntes innfallet var særlig morsomt. Dermed var det på hodet ut fra den stolte Grand Prix-nasjonen som har flest seire i den europeiske sangkonkurransen.

LES OGSÅ: - Dette blir walkover, Maria

Vi fulgte konkurransen direkte - og under finner du anmeldelse av samtlige bidrag og bildene av de 19 semifinalistene.

1. Montenegro

Stefan Filipovic: Zauvijek Volim Te:

Hvem bryr seg om denne karen, da? Barnestjernen Stefan har visstnok en stor fanklubb i hjemlandet, men det er heller tvilsomt om han får flere tilhengere etter dette. Han kan til nød synge, men beveger seg som en keitete Drillo på scenen, og har like mye sjarm som nevnte fotballtreners støvler.

Terningkast to

2. Israel

Boaz: The Fire In Your Eyes

Bhoaz er en israelsk yndling, forståelig nok. Han besitter en fløyelsstemme som har fått en skikkelig allsangvennlig, pompøs ballade å boltre seg i. Stort og velfortjent jubel!

Terningkast fem

3. Estland

Kreisiraadio: Leto Svet:

Tre middelaldrende tullinger, fulle av sjarm med en raggaeaktig låt som de på merksnodig vis får til å svinge uten at man helt skjønner hvorfor. Det skjer så mye på scenen her at det er noe vanskelig å følge med. Det kryr av folk på scenen, og plutselig begynner to av vokalistene, en av dem en Hitler-look-alike, å jokke på flygelet. Enorm underholdningsverdi om enn veldig forvirrende. Kan bli en hard konkurrent dette.

Terningkast fire

4. Moldova

Geta Burlacu: A Century Of Love

Prøver å sjarmere oss med en bamse på fanget, men dette håpløst kjedelige jazzpopnummeret er like lett å glemme som dagens lunsj i Nettavisens kantine. Prøver seg på noe følerier på slutten, men ender opp med å synge surt. Legger seg til å sove på slutten. Det samme gjør vi.

Terningkast en

5. San Marino

Miodio: Complice:

Minner litt om norske Lorraine. Mangler imidlertid bergensernes sans for gode poplåter, og uten det blir dette fullstendig malplassert i dette selskapet. Emo-låt uten appell, og DET er døden i en sjanger som er kjent for å spille på følelser.

Terningkast en

6. Belgia

Ishtar: O Julissi:

Mezzo-sopran Ishtar framfører et nummer som befinner seg i grenselandet mellom opera , barne-TV og polka. Mer revy enn musikk. Likevel er det voldsomt fengende, og når moduleringen kommer på slutten er det bare å gi seg ende over.

Terningkast fem

7. Aserbajdsjan

Elnur & Samir: Day After Day

Hva gjør egentlig et land fra sentral-Asia i en europeisk sangkonkurranse? Vel, etter tirsdagens opptreden bør det ende på hode ut, men jeg er redd noen av våre øst-europeiske venner vil la seg hengi til denne skamløse heavy-flørtingen. Men ikke kan de synge (jeg hørte bare hyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyl), ikke kan de danse og latterlige ser de ut i sine engleaktige kostymer.

Terningkast to

8. Slovenia

Rebeka Dremelj: Vrag Naj Vzame:

Tidligere Miss Slovenia med et trøstesløst forsøk på lationtrance (som om ikke det er en sjanger utålelig nok fra før). Kveldens mest harry låt, mente NRK-kommentator Hanne Hoftun. Det kan jeg til nød være enig i, men i mange tilfeller kan harry være bra i Grand Prix. I Rebekas tilfelle hadde det til nød holdt mål til årets russetreff i Kongeparken.

Terningkast en

9. Norge

Maria: Hold On Be Strong

Maria synger bedre enn noensinne. Imponerende. Låta har begynt å krype inn under huden nå. Men holder dette mål rent visuelt? Tre kordamer pluss Maria i kjedelige blå kjoler. I forhold til andre deltakere er det vanskelig å tenke seg at hun har prestert å tekke den jevne Grand Prix-elskende europeer. Hun går videre, men det bør bli mer schwung i finalen lørdag.

Terningkast 4

10. Polen

Isis Gee: For life:

Hadde det ikke vært for at kjolen var blå, kunne man forvekslet Isi Gees opptreden med et bryllup i Melrose Place. Selvbruningskremen og pornofilteret henger i tykke lag over denne glamourøse popstjernen fra Polen, og låta er like filtrert og grusom som looken.

Terningkast tre

11. Irland

Dustin The Turkey: Irelande Douze Pointe:

Ok. Hvis ikke Maria presterer å slå dette tøydyret skal jeg personlig starte en kampanje for å få sendt vår egen Gullars til neste års finale. Dustin The Turkey inviterer til ironisk russetreff, og treffer sikkert en og annen sarkastisk sjel i hjerterota. Mer irriterende enn Schnappi og Crazy Frog til sammen. Douze Pointe, sa du? Det blir «Un» herfra. Buing i salen etter endt nummer. Fortjent.

Terningkast en

12. Andorra

Gisela: Casanova

Veeeeeeeelding Grand Prix og i overkant utdatert. Høres ut en som blanding av alle låter Norge har stilt med til null poeng i årens løp. Gisela synger surt og har kledd seg ut som en struts. Bare å stikke hodet i sanden og glemme dette.

Terningkast to

13. Bosnia-Hercegovina

Laka: Pokušaj

Bosnias entusiastisk barnslige duo tok med seg klesvasken på scenen, og brukte halve opptreden til å vaske en skitten vokal. Låta er ganske sjarmerende og innsmigrende når man hører den i opptak, men live fungerer det ikke før låta glir inn i et storslått orkestrert parti som Arcade Fire kunne vært stolte av. Da fenger den som bare rakkern.

Terningkast fire

14. Armenia

Sirusho: Qele, Qele

Prøver seg på noen Shakira-mooves i takt med latino-rytmene, men sursangen tar hele oppmerksomheten. Klarer aldri å nå opp til de høyeste tonene, og har åpenbart ikke øvd nok på låta i bevegelse. Sirusho kan vifte så mye hun vil med svansen. Når man synger så dårlig fortjener man ikke å gå videre.

Terningkast 2

15. Nederland

Hind: Your Heart Belongs To Me

Enda en som vil være Shakira, men i motsetning til Armenia lykkes Hind fra Nederland til en viss grad. Låta er ganske bra den, fengende dansevennlig refreng med en mollstemt undertone understreket av besetningens mørke bekledning. Synger neste like rent som Maria.

Terningkast fire

VI BLOGGER: Sjekk ut Side2s Grand Prix-blogg!

16. Finland

Teräsbetoni: Missä Miehet Ratsastaa

Finland fortsetter Lordi-kjøret, men Teräsbetoni er mindre staffasje og mer musikk. Forbildene Manowar er smørt tykt utover bandet både i stil og musikalitet. Velspilt og påtatt tøft. Heavy-rockens siste års inntog i Grand Prix-sirkuset taler absolutt til Finlands fordel

Terningkast fire

17. Romania

Nico & Vlad: Pe-o Margine De Lume

Starter som en operaballade i Rein Alexander-land med Vlad håpløst oppkledd i dressjakke og dongeribukser. Fortsetter som en mid-tempo popballade som ikke helt finner seg selv. Tar seg opp med en storslagen modulering mot slutten, og Vlad viser seg etter hvert som litt av en sanger.

Terningkast tre

18. Russland

Dima Bilan: Believe

Dima starter liggende og føler seg som en gal gjennom balladen som Tori Amos helt klart hadde hatt en god sak mot om hun hadde gått til søksmål for brudd på opphavsretten. Dørgende kjedelig. Helt til en olympisk mester i kunstløp kommer inn!! Noen gjør åpenbart hva som helst for å kamuflere sine manglende musikalske kvaliteter.

Terningkast to

19. Hellas

Kalomira: Secret Combination:

Jøss, har Britney inntatt Grand Prix? Ikke bare ligner hun, hele staffasje rundt bærer preg av å hente inspirasjon fra den abdiserte pop-prinsessen. Når det i tillegg høres ut som Timbaland har prosuert låta, begynner man nesten å mistenke USA for filtrere seg inn i det europeiske sangsirkuset. Låta er fengende den, og «Britney» klarer seg omtrent like bra som sitt store forbilde på scenen.

Terningkast tre

Hør alle årets 43 bidrag:

(Ekstern lenke)

Les også:

Reklame

Sikre deg sommerens morsomme lesestoff