*Nettavisen* Nyheter.

- De høye boligprisene er ingen boble som sprekker

De norske boligprisene (svart kurve) harmonerer ganske bra med en beregnet «riktig» pris basert på økonomiske forhold (rød linje). Foto: Norges Bank (Google Street View)

Norges Banks ekspert har sett på norske boligpriser, og finner ingen tegn på at det er en boble som kan sprekke.

NETTAVISEN MENER: Det er modig å stå på en konklusjon om at de høye norske boligprisene ikke er en kortsiktig boble. Men Norges Banks rapport finner gode grunner til prisoppgangen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Rapporten fra Norges Bank ble først omtalt i Finansavisen. Foto: Finansavisen 17. august 2016

En fersk analyse skrevet av André K. Anundsen «friskmelder» de norske boligprisene.

Analytikeren har brukt fire modeller for å undersøke om boligprisene kan forklares med underliggende økonomiske forhold, eller om de best kan karakteriseres som en boble.

Konklusjonen er klar: «...ingen av målene antyder at det er en boble i Norge», heter et i rapporten Avsløre ubalanser i boligpriser - hva som går opp, må komme ned.

Du kan lese den her: Working Paper

Men selv om det ikke er en boble, så betyr ikke det at boligprisene vil stige uavbrutt: - At prisene har steget, uten indikasjoner på en boble, betyr ikke at prisene ikke kan falle, for eksempel hvis vi får en mindre gunstig utvikling i fundamentale forhold, sier André Anundsen til Finansavisen.

Rapporten sammenligner boligprisene blant annet med utviklingen i folks inntekt og rentenivået, og sjekker om prisene har sporet av eller om de justerer seg tilbake til et normalnivå etter store oppganger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jo høyere kurver, desto mer boble. Konklusonen er at det var klare bobletendenser i USA før boligmarkedet kollapset, mens det norske boligmarkedet er fri for bobletendenser. Foto: Working Paper (Norges Bank)

Konklusjonen er at norske boligpriser har svingt litt over og litt under en normalpris, mens det var åpenbare tegn til en prisboble før boligmarkedet i USA kollapset.

For alle som er i boligmarkedet, er det interessant å merke seg hva Norges Bank-eksperten mener kan utløse et sterkt prisfall på boliger.

  • Kraftig renteøkning
  • Inntektsfall i husholdningene

Den siste uken har vi fått nye tall som viser sterk inflasjon i Norge, og det betyr at folk flest vil få reallønnsnedgang. Mange økonomer mener at økende inflasjon kan gjøre det mer fristende for Norges Bank å sette opp rentene etterhvert.

Nettavisen mener at det er svært verdifullt at et aktør som Norges Bank sjekker påstanden om norske boligpriser er en boble. Men det er uforsvarlig å tolke rapporten som om prisene aldri kan falle.

Hva mener du? Er du overbevist av rapporten fra Norges Bank, eller tror du at boligprisene etterhvert har blitt for høye i forhold til realitetene?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag