RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Akutt flyktningkrise krever akutte løsninger

Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg må åpne for midlertidige løsninger for nye flyktninger.
Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg må åpne for midlertidige løsninger for nye flyktninger. Foto: Vidar Ruud (NTB Scanpix)
Syria har skapt den største flyktningekrisen siden andre verdenskrig. Det fordrer akutte og midlertidige løsninger.

NETTAVISEN MENER: Når partiene på Stortinget leter etter et kompromiss på 10.000 syriske flyktninger, kommer gode innspill om å se på provisoriske løsninger på den dramatiske og akutte situasjonen.

Folk dør hver eneste dag i Syria, terrorbevegelsen IS kontrollerer halve landet og millioner av mennesker er drevet på flukt.

Norges viktigste bidrag i situasjonen er å bevilge penger til nabolandene Jordan, Libanon og Tyrkia, slik at flere land deler på de økonomiske byrdene og midlene kommer flest mulig flyktninger til gode.

Derfor burde diskusjonen i Stortinget handlet om hvor mange milliarder Norge skal bevilge til nabolandene og hjelpeorganisasjoner - ikke hvor mange flyktninger som skal komme hit til landet.

Likevel: Norge gir asyl til mennesker på flukt, og det er moralsk riktig av Norge å se hvor mange flyktninger vi kan gi vern til. Det var et flertall på Stortinget for 10.000 ekstra syriske flyktninger - og det er tragisk å se hvor fort det flertallet har forduftet på grunn av meningsmålinger og partitaktikk.

Les blogg:Tomme løfter om 10.000 flyktninger

SV står fast på at tallet skal være 10.000 flyktninger, mens Arbeiderpartiet er villige til å kompromisse både på antallet og boligstandarden de skal tilbys.

Les også:Arbeiderpartiet åpner for at Syria-flyktninger kan bo i nedlagte asylmottak.

- Vi bør vurdere om tomme skoler eller lignende fasiliteter kan brukes i en periode. De skal ha en akseptabel standard, men ikke en ordinær standard, sier Aps innvandringspolitiske talsmann, Eirik Sivertsen, til NRK.

Nordmenn flest støtter asyl og vern mot drap og forfølgelse, mens mange er skepsisk til økt innvandring. Den samme tendensen ser vi i andre land, og der er løsningen å gjøre asyl midlertidig.

Ap-utspillet går i samme retning. De syriske flyktningene har først og fremst behov for et øyeblikkelig vern. Ingen vet når de kan returnere trygt, men det bør være hovedmodellen også i fremtidige katastrofer.

Før eller siden må Syria bygges opp igjen av syrere, og det er lettere å returnere til hjemlandet fra et naboland eller fra en midlertidig tilværelse i et land som Norge.

Nettavisen mener at Norge kan ta imot 10.000 syriske flyktninger hvis vi aksepterer provosoriske løsninger og en hovedmodell hvor asyl er et vern mot forfølgelse, ikke et livsvarig opphold i Norge.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Er det en løsning å akseptere midlertidige og provisoriske boliger for flyktningene, eller må vi stå fast på krav til standard?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere