RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alvorlig når nesten alle nye uføre er under 35 år

Arbeidsminister Robert Eriksson må finne tiltak som snur trenden der Norge de siste årene har fått mange flere unge uføre.
Arbeidsminister Robert Eriksson må finne tiltak som snur trenden der Norge de siste årene har fått mange flere unge uføre. Foto: Arbeids- og sosialdepartementet (Flickr)
Sist oppdatert:
Den sterke veksten i unge uføre er svært alvorlig - både for dem som rammes og for samfunnet.

NETTAVISEN MENER: På fem år har Norge fått 50 prosent flere uføre under 35 år. Det er en dramatisk statistikk som skjuler mange personlige tragedier.

Ved inngangen av 2015 hadde Norge 20.335 uføre mennesker under 35 år. Det var en vekst på 13 prosent fra året før.

En ting er kostnadene for samfunnet. Regnestykker Aftenposten har gjort basert på tall fra NAV, viser at folk som er varig uføre fra de er 25 år vil få utbetalt 9,9 millioner kroner i trygd gjennom livet.

- I tillegg svekkes selvfølgelig livskvaliteten for den enkelte som skal leve på lav trygd hele livet, mens venner og bekjente får seg utdanning, jobb og lønn, sier forsker Simen Markussen ved Frischsenteret til avisen.

Det er mange årsaker til at mennesker blir uføre, og Norge er et av landene i verden med flest uføre. Mange unge dropper ut av skolen og faller utenom arbeidslivet uten knapt å ha vært innom. De får konkurranse fra titusenvis av villige arbeidsinnvandrere som er mer attraktive for arbeidsgiverne.

Den dramatiske statistikken viser at Norge fikk rundt 10.000 flere uføre siden 2010, og at hele 7.000 av dem er under 35 år.

Tall fra Nav viser at Norge har snaut 312.000 uføre. Av disse er 20.335 under 35 år gamle.

Hovedårsaken er psykatri. Noen har tunge psykiatriske lidelser, andre gir opp og sitter hjemme i apati.

Vi vet etterhvert en del om årsaken til at ungdom dropper ut av skolen. Tidlig innsats og språkopplæring allerede i barnehagen er tiltak som virker. Gratis barnehage de siste årene før skolestart og heldagsskole er politiske forslag for å utjevne forskjeller og gi alle en sjanse.

Like viktig er tiltak for å hjelpe uføre til å bruke de ressursene og den arbeidsevnen de har i yrkeslivet. Det må være lettere å kombinere deltidsarbeid med trygd slik at vi motvirker utviklingen der man enten er i full jobb eller helt trygdet.

FNs menneskerettighetserklæring sier: «Enhver har rett til arbeid, til fritt valg av yrke, til rettferdige og gode arbeidsforhold og til beskyttelse mot arbeidsløshet».

Arbeid er nemlig ikke bare en plikt, men også et gode. Å ta vare på menneskers restarbeidsevne er viktig for samfunnet - men enda viktigere for menneskene det gjelder.

Nettavisen mener at veksten i unge uføre er et av de mest alvorlige utviklingstrekkene i det norske samfunnet. Det viktigste tiltaket er gode virkemidler for å friste arbeidslivet til å ansette uføre som kan og vil jobbe noe.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du samfunnet kan gjøre for å få ned antallet unge uføre?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere