Ap kan tape valget på eiendomsskatt i Oslo

Raymond Johansen (Ap) går til valg på eiendomsskatt i Oslo.

Raymond Johansen (Ap) går til valg på eiendomsskatt i Oslo. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Venstresiden går til valg på å innføre eiendomsskatt i Oslo. Det kan bli en velger-bumerang.

17.07.15 15:55

NETTAVISEN MENER: Milliardene strømmer inn i kommunesektoren, men det blir aldri nok. Nå sniker kommunal eiendomsskatt seg inn i stadig flere kommuner.

En ting er konstant i norsk offentlig debatt, og det er forestillingen om at kommunene er i økonomisk krise.

Sannheten er at driftsinntektene i kommunene er nær fordoblet de siste ti årene.

  • I 2003 var kommunene brutto driftsinntekter på 186,9 milliarder kroner.
  • I 2014 var det tilsvarende beløpet økt til 374,5 milliarder kroner.


Så vil mange innvende at kommunene også har fått nye oppgaver, og det er riktig. Men en nominell vekst på nær 190 milliarder kroner gir også rom for økte oppgaver hvis man følger opp med omstilling og produktivitetsvekst.

I Oslo vil årets valgkamp handle om eiendomsskatt. Arbeiderpartiet og Raymond Johansen er klokkeklare på at de vil innføre eiendomsskatt, har støtte fra Miljøpartiet De Grønne og de andre rødgrønne partiene.

Det kan bli en bumerang. En fersk måling Respons Analyse har gjort i storbyene, viser at mellom 30 og 43 prosent av velgerne er svært negative eller ganske negative til eiendomsskatt.

Les mer: Bergenserne er mest imot eiendomsskatt

Da Arbeiderpartiet gikk ut med eiendomsskatt, ble partiet umiddelbart straffet på meningsmålingene.

Les mer: Kjempenedtur for Ap og Raymond Johansen i Oslo

Men Raymond Johansen bøyer ikke av: - Nei, eiendomsskatt er et virkemiddelf or å sikre full barnehagedekning og en verdig eldreomsorg. Det skylder vi både de som bygget landet og fremtidens generasjoner. Vi har lagt opp til at ca. 22 prosent av boligene i Oslo vil få en moderat eiendomsskatt. Pengene blir øremerket full barnehagedekning og bedre eldreomsorg, sier Johansen til Aftenpostens Osloby.

Ifølge Bergens Tidende må en skattyter ut med 5.972 kroner for en 120 kvadratmeter stor enebolig i Bergen.

Stadig flere kommuner innfører eiendomsskatt, men en ny meningmåling viser at opp mot 40 prosent av velgerne negative eller svært negative til den skatten.

I Oslo vil Arbeiderpartiet innføre skatt på alle boliger verdt mer enn fem millioner kroner. For det får du en treroms leilighet på 78 kvadratmeter på Grünerløkka, så en ny eiendomsskatt vil treffe mange.

I snitt vil den koste 5.800 kroner for de 57.000 boligene som omfattes, viser en beregning fra Dagens Næringsliv.

Kampen om makten i Oslo er så jevn at forslaget om eiendomsskatt kan tape valget for Arbeiderpartiet og de rødgrønne i Oslo. Bedre offentlige oppgaver er bra, men politikerne må også utfordres på hvordan de vil få mer ut av pengene - og hvilke oppgaver kommunene kan velge bort.

Nettavisen mener at Arbeiderpartiet bør få ros for at de er ærlige, og at de velger økt skatt som en klar profilsak for kommunevalget. Årets valgkamp i Oslo blir neppe kjedelig.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Trenger Oslo høyere skatteinntekter?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.