*Nettavisen* Nyheter.

Arbeiderpartiet i spagat over flyktningepolitikken

Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Trond Giske på skolebesøk på Skedsmo, sammen med leder i Skedsmo Arbeiderparti, Nina Hansen. Foto: Arbeiderpartiet (Flickr)

Arbeiderpartiet har grunn til å frykte at asylpolitikken kan være saken de rødgrønne taper valget på i 2017.

30.12.15 09:51

NETTAVISEN MENER: Arbeiderpartiet er i spagat over flyktningepolitikken. Mens Trond Giske nå støtter innstramminger, er det ikke lenge siden partileder Jonas Gahr Støre ville hente 10.000 syrere ekstra.

Fremskrittspartiet «eier» en restriktiv innvandringspolitikk, og det er en dristig manøver Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske nå forsøker seg på.

- Dette er i hovedsak forslag regjeringen er pålagt av et bredt forlik på Stortinget å innføre, sier Giske til Dagsavisen. Han mener at det er Fremskrittspartiet som har beveget seg politisk i denne saken - ikke de andre.

I nettavstemningen under kan du fortelle hvilke partier du oppfatter som mest restriktive i asylpolitikken. Legg merke til at du kan trykke på flere:


Ap-nestleder Trond Giske mener at «Sylvi Listhaug viderefører deres linje i asyl- og flyktningpolitikken».

Det er en virkelighetsbeskrivelse få andre kjenner seg igjen i. De fleste andre husker den tordnende applausen fra Arbeiderpartiets landsmøte i mai i år, da Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk igjennom forslaget om å hente 10.000 ekstra syriske flyktninger til Norge.

Du kan se innslaget her: Støre: - Norge bør ta imot 10.000 syrere

Arbeiderpartiets forsøk på å fremstå som restriktive til asylsøkere er en virkelighet få andre ser. De fleste velgerne har oppfattet Arbeiderpartiet som mye mer innvandringsvennlig enn Fremskrittspartiet i en årrekke.

Den oppfatningen sitter så dypt at den knapt lar seg snu frem mot stortingsvalget i 2017.

Tvert imot virker det som om den voldsomme asyltilstrømmingen i sommer og høst har gitt Fremskrittspartiet et kraftig løft på partimålingene, ifølge nettstedet Pollofpolls.no, som følger et gjennomsnitt av alle målingene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Arbeiderpartiet har falt kraftig i takt med økningen i asylsøkere, mens Fremskrittspartiet har fått et kraftig løft. Foto: Gjennomsnitt av målinger (Pollofpolls.no)

Utviklingen er dramatisk: De rødgrønne partiene, inkludert Miljøpartiet De Grønne, har falt fra 57,1 prosent til 44,4 prosent i 2015, viser tallene på Pollofpolls.

Flertallet som virket så sikkert for bare noen måneder siden, er nå langt unna. Hvis hovedgrunnen er asyltilstrømningen, så kan det faktisk være saken som sikrer statsminister Erna Solberg fire år til.

Klikk på bildet for å forstørre.

Summen av de rødgrønne partiene har falt langt under 50 prosent i løpet av 2015. Foto: Kilde for tall (Pollofpolls.no)

Se utviklingen her: Ap+Sp?SV+MDG: Fra 57,1 til 44,4 i 2015


Allerede nå virker det klart at innvandringsminister Sylvi Listhaug har et klart flertall i Stortinget bak forslagene om 40 innstramminger. Både Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet sørger for flertall, og støttepartiene Venstre og KrF er bundet av at de er med på asylforliket.

Les Nettavisen mener: Riktig å stramme inn på strømmen av asylsøkere

Det hjelper ikke at Arbeiderpartiets støttespillere i SV skriker opp: - At Listhaug tror at å flykte fra krig og nød er å bli båret på gullstol, viser hvor totalt uegnet hun er for å håndtere flyktningekrisen, sier SVs innvandringspolitiske talskvinne, Karin Andersen, til VG.

Klikk på bildet for å forstørre.

SVs Karin Andersen mener at innvandringsmininster Sylvi Listhaug er totalt uegnet, at hun ikke forstår krig, og at hun gliser. Foto: Faksimile (VG)

- Ikke en eneste gang har Listhaug vist at hun forstår krigens helvete og at hun ikke vil legge to pinner i kros for folk i nød. Hun gliser og kommer med et forslag som vil gjøre integrering vanskelig, sier Andersen.

Irritasjonen til SVs talskvinne gjør neppe særlig inntrykk på innvandringsminister Sylvi Listhaug, som etter alt å dømme får igjennom de fleste forslagene i Stortinget. Det er mer spennende å se hvordan Karin Andersen, Jonas Gahr Støre og Trond Giske skal finne felles fotfeste for en fremtidig asylpolitikk i en mulig rødgrønn regjering fra 2017.

Nettavisen mener at Arbeiderpartiet vil få problemer med å fremstå som både restriktiv og innvandringsvennlig på samme tid. Partiet er i en spagat over saken som kan true valgseieren i 2017.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Har Arbeiderpartiet rett i at partiet har vært restriktive til innvandring, eller forsøker partiet en kursendring?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.