*Nettavisen* Nyheter.

Arbeiderpartiet rigger seg til for skatteøkninger

Sosialøkonomen Jens Stoltenberg er ute - og den nye partilederen Jonas Gahr Støre fikk et landsmøte som vedtok en lang rekke dyre tiltak for flerfoldige titalls milliarder kroner. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Arbeiderpartiets landsmøte vedtok nye utgiftsposter på mange titalls milliarder kroner, uten å fortelle hvor de skal finne pengene.

20.04.15 09:36

NETTAVISEN MENER: Hvis Arbeiderpartiet skal innfri løftene fra landsmøtet, er det ingen vei utenom skatteskjerpelser.

«En hjemme alene-fest», er den vittige oppsummeringen Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen gir av Ap-landsmøtet.

Hans poeng er at Stoltenberg-tiden er over, og at Arbeiderpartiet har kvittet seg med forpliktelsen til å fortelle krone for krone hvor man skal hente pengene fra.

Ap-leder og partiets statsministerkandidat, Jonas Gahr Støre, svarer at dette er langsiktige mål - og ikke noe regjeringsprogram. - Og så avhenger det av hva økonomien gir mulighet for etter 2017, sier han til Dagens Næringsliv.

I praksis betyr det at partiet kan utsette tiltakene til staten har råd til å innføre dem, eller innføre tiltakene ved å øke skattene. Å reversere regjeringens skattekutt på 16 milliarder kroner, vil ikke være nok.

Den totale prislappen for alle vedtakene fra Arbeiderpartiets landsmøte er ikke kjent, blant annet fordi partiet selv ikke har regnet på dem.

Men det er ingen tvil om at prislappen er mange titalls milliarder kroner.

Ap-landsmøtet vedtok en nasjonal norm for lærertetthet. Det er et dyrt og dårlig forslag, som har null støtte blant forskerne. Ikke virker det, og konsekvensen av like mange elever per lærer i hele landet, er usosial (i Oslo vil det eksempelvis flytte lærere fra østkanten til vestkanten).

Landsmøtet vedtok også frukt og grønt i skolen, og en times fysisk aktivitet per dag. Dessverre stemte man ned inndekningsforslaget.

Hvor man skal hente pengene til å styrke kommuneøkonomien, er heller ikke kjent.

Arbeiderpartiet vil ha to årlig opptak til barnehagene, og flere barnehageplasser. Vel og bra, men hvor skal pengene hentes?

Og landsmøtet vedtok å åpne for 10.000 syriske flyktninger. Basert på Statistisk sentralbyrås modeller mener Finansavisen at bare det tiltaket vil koste samfunnet 40-70 milliarder kroner.

Hvor pengene skal tas fra?

Det vet ingen, heller ikke Arbeiderpartiets landsmøte.

Les også:Støre: - Norge bør ta imot 10.000 syriske flyktninger

Vedtakene er en politisk ønskeliste frikoblet til hva vi har råd til. Men samtidig var landsmøtet klargjørende og tydelig. Arbeiderpartiet vil annerkjenne en palestinsk stat, går imot statlig styring av kommunesammenslåing og åpner opp innvandringspolitikken ved å gå fra en «streng» til en «human» flyktning- og asylpolitikk.

Forskjellen fra Jens Stoltenberg til Jonas Gahr Støre er fraværet av en tydelig økonomisk politikk. Sosialøkonomen som holdt igjen utgifter og krevde dokumentasjon for nye tiltak, er byttet ut. Etter landsmøtet ligger Arbeiderpartiet et knepp til venstre.

Partitaktisk kan det være lurt av Arbeiderpartiet å vedta langsiktige mål uten å bry seg om hvor pengene skal hentes. Den tid, den sorg. Først skal kommunevalget vinnes, og så får man bekymre seg for hvordan de gode - og dårlige - målene skal dekkes inn via skattelettelser.

Nettavisen mener at vedtakene fra Arbeiderpartiets landsmøte koster mange titalls milliarder kroner partiet foreløpig ikke har. Skal alt dette vedtas, blir det solide økninger i skatten etter valget i 2017.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du? Støtter du forslagene fra Arbeiderpartiets landsmøte?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag