RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arbeiderpartiets krise er ikke over med Trond Giske


UKLAR POLITIKK OG SKATTESKJERPELSER: Partileder Jonas Gahr Støre lanserte forslaget om 15 milliarder i skatteøkninger,  og nestleder Hadia Tajik ledet programarbeidet før valget.
UKLAR POLITIKK OG SKATTESKJERPELSER: Partileder Jonas Gahr Støre lanserte forslaget om 15 milliarder i skatteøkninger,  og nestleder Hadia Tajik ledet programarbeidet før valget. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Arbeiderpartiet tapte valget med saker og en politikk utformet av de to andre lederne, Hadia Tajik og Jonas Gahr Støre.

NETTAVISEN MENER: Arbeiderpartiet har ikke bare en lederkrise - partiet famler politisk, uten å finne svar og løsninger som appellerer til velgerne. Det er ikke nestleder Trond Giskes skyld.

De siste dager har det kommet lekkasjer som tyder tre av varslingene mot nestleder Trond Giske kommer fra de ansatte rådgiverne på Stortinget, som arbeider under sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen.

LEDER FOR TRE VARSLERE: Arbeiderpartiets sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen på Stortinget sier at han har arbeidsgiveransvar for tre av varslerne.

Deres fagforening - den såkalte «rådgiverklubben» -  var allerede i høst kritisk til Trond Giskes valgkampledelse.

- Han var vanskelig å forholde seg til. Faglige råd ble ignorert, faglige innvendinger var uønsket, bestillinger gikk til flere rådgivere samtidig uten at de visste om hverandre, det ble forventet at rådgiverne skulle jobbe døgnet rundt, syv dager i uka, heter det i en evalueringsrapport fra høsten 2017 som ble lekket til VG samtidig som Giske-saken ble behandlet i sentralstyret for få dager siden.

Hvis lekkasjen var et forsøk på gi Trond Giske skylden for valgnederlaget, så er det lettvint og historieløst. 

Som Dagsavisens politiske redaktør Arne Strand sa det etter valget: - De tre i toppen har et felles ansvar for det dårlige valget. Støre selvfølgelig som hovedsjef, Giske som hadde valgkampen som sin sak denne gangen og Hadia Tajik som var ansvarlig for programmet. I tillegg har partisekretæren i Ap alltid et stort ansvar i en valgkamp, sier Strand.

Analysen var riktig den gang, og er riktig fortsatt. Det var partileder Jonas Gahr Støre og daværende finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen som i januar i fjor lanserte det famøse forslaget om å øke skattene med 15 milliarder kroner.

Før forslaget ble lansert hadde Arbeiderpartiet 36,9 prosent oppslutning på InFacts måling for VG og det lå an til en knusende rødgrønn seier. Så startet nedturen, som kulminerte med 27,4 prosent oppslutning ved valget og fire nye år med borgerlig flertall.

Den såkalte velgerundersøkelsen viser at innvandring, skatter og avgifter og sysselsetting var de viktigste sakene for velgerne. Undersøkelsen viser at de eneste sakene partiet hadde såkalt sakseierskap på var familiepolitikk for barn og eldre.

Les mer: Politisk dagsorden og best politikk

Politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys formulerer det nådeløst: - Aps fall handler både om en politikk som velgerne ikke tror på, og om dårlig ledelse over tid.

Han mener Hadia Tajik ikke er noen samlende figur: - Tajik var ansvarlig for arbeidet med et partiprogram som styrket bildet av Ap som et omreisende seminar, uten noen klar forankring i norsk virkelighet.

Opp i limingen

Krisen i Ap løses ikke ved at nestleder Trond Giske trer til side. Av Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i Nordlys Ap er i ferd med å gå opp i limingen i en gjørme av intriger og personlig hat. Borgerkrigen og selvpiskingen som utspiller seg for åpen scene, er unik i norsk politisk historie.

De siste gallupene før jul viste at Arbeiderpartiet vaker rundt 26,0 prosent på målingene. Siden da har partiet vært i intern krise og maktkamp, mens statsminister Erna Solberg starter året med å forhandle om å innlemme Venstre i regjeringen. Det vil være svært overraskende om ikke nedgangen for Arbeiderpartiet fortsetter.

Nettavisen mener at Arbeiderpartiet er i en krise som er dypere enn personmotsetningene i toppledelsen. Partiets hovedproblem er at man mangler politiske løsninger velgerne tror på.

Hva mener du? Er Arbeiderpartiets problemer løst ved at Trond Giske går av som nestleder, eller er problemene mye dypere enn som så?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere