RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Norsk strøm skal leveres til Storbritannia og gi kraft til 750.000 britiske hjem.
Norsk strøm skal leveres til Storbritannia og gi kraft til 750.000 britiske hjem. Foto: Emil Løkås (Statnett)

Billig norsk strøm til 750.000 britiske hjem

Sist oppdatert:
En ny kabel til England sparer britiske strømkunder for 40 milliarder kroner. Det gir dyrere strøm i Norge.

NETTAVISEN MENER: Norske strømkunder får dyrere strøm når vi selger den til utlandet. Det er miljøvennlig, men forbrukerne betaler regningen.

De siste årene har Norge produsert vesentlig mer kraft enn vi forbruker selv. Men til tross for overproduksjon, har ikke forbrukerne fått billigere strøm.

Årsaken er eksport: De siste årene har Norge netto eksportert mellom 5 og 15 TWh til utlandet. Vi er en del av det europeiske kraftmarkedet, og norske forbrukere må betale europeisk pris for strømmen.

Hvor mye er en KWH, GWH og Twh?

Seks av de syv siste årene har Norge solgt vesentlig mer strøm til utlandet, enn vi har importer.

Her er tallene:Elektrisitet, årstall

I dag undertegnet Norge og Storbritannia en avtale om å bygge verdens lengste undervannskabel for elektrisitet og gass - nok til å forsyne 750.000 britiske hjem med elektrisitet.

National Grid og Statnett er enige om å bygge overføringskabelen på 730 kilometer til rundt 17 milliarder kroner. 

Les mer:Bygger verdens lengste sjøkabel

- Avtalen med Norge vil spare britiske husholdninger for opp til 3,5 milliarder pund (40 milliarder kroner) de neste 25 årene, ved å importere billigere elektrisitet, ifølge et estimat fra den britiske energibyrået Ofgem, ifølge The Guardian.

Les saken:UK and Norway to build world's longest undersea energy interconnector.

På lang sikt vil det gå strøm begge veier fordi Storbritannia planlegger å bygge ut miljøvennlig kraftproduksjon. Men de førte årene blir det i praksis en enveiskabel fra Norge.

I følge Statistisk sentralbyrå produserer Norge 135-150 terrawattimer i året (TWh), mens vi forbruker snaut 130 TWh. Overskuddet blir solgt til utlandet, og det gir nødvendigvis høyere strømpriser for norske forbrukere.

Fra før er det kjent at norske forbrukere betaler for miljøvennlig strømutbygging i Sverige gjennom såkalte grønne sertifikater.

Sett med globale miljøvernøyne er det bra at Norge eksporterer miljøvennlig strøm, og at vi sørger for at elektrisitet er såpass dyr at det stimulerer til strømsparing.

Nettavisen mener at Norge bidrar vesentlig til miljøvennlig kraftforbruk, men at det er norske forbrukere som tar regningen.

Hva mener du? Burde vi bruke all strøm innenlands, eller det fornuftig at vi eksporterer miljøvennlig elektrisitet til utlandet?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere